We zijn allemaal bezig met energiebesparingsmaatregelen zoals beter isoleren of slimme technologie incorporeren in onze verwarmingsinstallaties. Da’s natuurlijk een hele goeie zaak, maar denk je bij die ingrepen eigenlijk ook aan je circulatiepomp? De kans is groot dat je dit onderdeel uit het oog verliest, zelfs al ben je erg gemotiveerd om duurzamer te verwarmen. De circulatiepomp doet water circuleren van je verwarmingsketel naar je radiatoren of convectoren en … kan je elektriciteitsverbruik behoorlijk de hoogte in jagen. De overheidswebsite energiesparen.be vermeldt dat je pomp verantwoordelijk kan zijn voor 5 tot 10% van het totale elektriciteitsverbruik in huis. Ontdek hier welke slimme keuzes je kunt maken om dit percentage naar beneden te krijgen!

Verschillende soorten circulatiepompen

Er zijn drie verschillende soorten circulatiepompen op de markt:

  • De oudste circulatiepompen hebben maar twee opties. Ze staan ofwel uit ofwel aan, en ze draaien gedurende het hele stookseizoen tegen dezelfde snelheid. Deze pompen mag je zonder overdrijven grootverbruikers noemen, want ze verslinden tot ongeveer 450 kWh per jaar. Aan een stroomprijs van € 25/kWh kost je dat ruim € 112 per jaar. Dat is meer dan wat een moderne koelkast je jaarlijks aan verbruik kost!

  • Vanaf de jaren negentig zagen circulatiepompen met drie standen of drie snelheden het licht, met een vermogen van 25 tot 75 W. Heb je zo’n pomp in huis en werkt ze nog naar behoren? Probeer ze eens op de laagste stand te zetten en test vervolgens of ze het water dan nog naar alle radiatoren rondgepompt krijgt. Lukt het, dan heb je meteen een flinke besparing gerealiseerd.

  • De meest moderne circulatiepompen zijn tot slot volautomatisch. Ze kiezen hun snelheidsregeling in functie van wat je nodig hebt. Het spreekt voor zich dat dit type pompen het zuinigst zijn.

Een energielabel voor je circulatiepomp

Ook een goeie leidraad: net als voor ketels en complete stookolie-installaties bestaat er voor circulatiepompen een energielabel. Heb je een nieuwe pomp nodig? Vraag dan uitdrukkelijk naar een model met een A-label.

  • Pompen met een A-label zijn uiteraard het zuinigst: ze verbruiken tot 80% minder dan een pomp met een D- of een E-label.

  • Pompen met een B-label verbruiken tot 60% minder dan hun D- of E-gelabelde tegenhangers. 

  • Tot slot verbruiken C-label pompen tot 40% minder dan pompen met label D of E.

Pompen met B- of C-label kosten minder in aankoop, maar ze verbruiken meer en komen op de lange termijn dus duurder uit. Als je dan toch voor een nieuwe circulatiepomp kiest, waarom zou je het dan niet meteen goed aanpakken? Wie een oude pomp vervangt door een pomp met een A-label mag rekenen op een terugverdientijd van ongeveer vier jaar, en dat terwijl een circulatiepomp gemiddeld vijftien tot twintig jaar meegaat. Je haalt de investering er wel degelijk uit!

Deze berichten zijn misschien interessant