Wil jij de stap zetten naar een lager energieverbruik en een duurzamere woning? Een energieaudit zet je op weg. Dat is een gedetailleerde beschrijving van de energieprestaties van je woning, met advies en maatregelen op jouw maat. We geven een antwoord op de belangrijkste vragen over zo’n audit.

Wat houdt een energieaudit in?

Ben je van plan om te renoveren en woon je in Vlaanderen, dan onderzoekt een energiedeskundige type A tijdens een vrijwillige energieaudit hoe performant je woning is. Zo krijg je zicht op welke energiebesparende maatregelen interessant zijn voor jouw woonsituatie en dagelijkse gewoonten. De deskundige helpt je met cijfers en persoonlijk advies bewuster omgaan met energie.

Hoe verloopt zo’n energieaudit?

  1. Voorbereiding: verzamel vooraf de belangrijkste info en documenten over je woning. Zo kan de energiedeskundige meteen aan de slag. Het gaat om informatie zoals:

    • bouwjaar en plannen van je woning

    • technische info over je verwarmings- en ventilatiesysteem

    • onderhoudscertificaat van je verwarmingsinstallatie

    • recente energiefacturen

    • type beglazing

    • facturen van renovatiewerken

  2. De audit zelf: de energiedeskundige analyseert de documenten die je verzamelde en gaat dan op inspectie in je woning. De expert controleert onder meer:

    • de staat van je woning

    • de kwaliteit van de isolatie

    • of je verwarmingsinstallatie (voor je woning en sanitair warm water) efficiënt presteert

    • waar je de installatie nog kan optimaliseren (bijvoorbeeld met thermostaatkranen)

    • of je ventilatiesysteem goed werkt

  3. Verslag en advies: de deskundige stelt een energierapport op. Daarin staan een evaluatie van de vaststellingen ter plaatse en adviezen over je thermische isolatie, verwarmingssysteem en/of ventilatie. Ook interessant: naast aanbevelingen bezorgt de expert je een schatting van jouw verbruik en energieprestatie als je alle adviezen volgt.

Wat zijn de voordelen van een energieaudit?

Als je gaat renoveren, is een energieaudit sowieso aangeraden. Met de aanbevelingen kun je namelijk gericht aan de slag. Vanaf 1 januari 2023 geldt in Vlaanderen trouwens een renovatieverplichting voor energieverslindende residentiële gebouwen (label F&E) na overdracht (verkoop, erfpacht, …). Als je het E-peil van je woning laat dalen, kom je in Vlaanderen in aanmerking voor een korting op je onroerende voorheffing. We verwijzen je graag door naar de website van de Vlaamse overheid voor meer info over de renovatieverplichting en onroerende voorheffing.

Maar ook zonder renovatieplannen is zo’n audit nuttig. Je jaarlijkse energiekosten verminderen, terwijl de waarde van je woning stijgt. Hoe zuiniger je kunt verwarmen, hoe meer een woning bovendien in trek is op de vastgoedmarkt. Ten slotte verhoogt je comfort, omdat je efficiënter verwarmt.

Hoeveel kost een energieaudit?

Er is geen vaste prijs voor een energieaudit, maar gemiddeld betaal je tussen de 300 en 700 euro. Dat hangt af van de deskundige en de grootte van je woning. Het is logisch dat de inspectie in een villa meer werk vraagt dan in een appartement.

Waar vind je een energiedeskundige?

Maak enkel een afspraak bij een officiële energiedeskundige. Zij zijn mee met de recente regelgeving en trends.

Ontdek de erkende experts per gewest via de website van de bevoegde overheden.

Is een energieaudit verplicht?

Een energieaudit is niet wettelijk verplicht, tenzij je je woning gaat verkopen of verhuren. Toch is een vrijwillige audit zeer nuttig als stappenplan voor energiezuinige renovatie van je woning.

Duurzamer en efficiënter verwarmen

Een energieaudit is een belangrijke stap richting duurzamer en zuiniger verwarmen. Maar ook wij van Informazout staan voor je klaar met raad. Download onze gids over efficiënt verwarmen of vraag tips op maat om je installatie te optimaliseren.

Deze berichten zijn misschien interessant