In mei 2022 organiseerde Informazout een energie-enquête onder 2.000 stookoliegebruikers. Zo kregen we inzicht in hun verwarmingsgewoontes en energieverbruik. Meer dan de helft van de deelnemers gaf aan dat ze aanpassingen deden aan hun verwarmingsinstallatie, om het binnenklimaat zuiniger te regelen. Een van die mogelijke verbeteringen is een hybride installatie — een combinatie van mazout met een hernieuwbare energiebron. In het verleden bleek de zonneboiler het meest geliefd, maar nu neemt vooral de interesse in hybride warmtepompen toe. Wij vertellen je waarom die tweede optie meer is dan een hype.

Stijgende interesse in hybride warmtepomp

In onze energie-enquête verklaart 5 procent van de ondervraagden al een hybride installatie te hebben, 9 procent wil er nu of later in investeren. Wie al optimaliseerde, ging vaak voor een combinatie met een zonneboiler — om sanitair water te verwarmen. Wie nog plannen heeft om z’n installatie te verbeteren, denkt vooral aan een hybride warmtepomp.

Die groeiende belangstelling komt er door de energiecrisis en energietransitie, waardoor we op zoek gaan naar goedkopere en schonere energiebronnen. Maar ook de stimulans vanuit de overheden, die subsidies voorzien, speelt zeker een rol. Ontdek ons overzicht van alle mogelijke premies voor investeringen in energie-efficiëntie en woningkwaliteit.

Belangrijk om te weten: in Vlaanderen mag je sinds januari 2022 geen nieuwe stookolie-installatie meer plaatsen, tenzij er geen aardgasaansluiting mogelijk is. Je kunt mogelijk wel een warmtepomp koppelen aan je bestaande mazoutketel.

Niet doorgedreven geïsoleerd? Ga voor hybride!

Een hybride warmtepomp is een goeie oplossing voor woningen die niet doorgedreven geïsoleerd zijn. Dit geldt sowieso voor gebouwen die dateren van voor 2000 — een groot deel van ons gebouwenbestand. Toen in 2006 het E-peil inging voor nieuwbouw, was de norm bijvoorbeeld E100, terwijl vanaf 2021 E30 vereist is.

Deze woningen zijn meestal niet geschikt voor een stand-alone warmtepomp zonder voorafgaande ingrijpende renovatie. Zo’n warmtepomp werkt namelijk op een lage temperatuur en via spleten, kieren, dunne ramen en muren gaat dan te veel warmte verloren. Een hybride installatie kan wel de gevraagde temperatuur en vermogen leveren voor een aangenaam binnenklimaat tijdens de koudste maanden van het jaar. 

Hoe werkt zo’n hybride warmtepomp?

Bij de combinatie van een stookolieketel met een warmtepomp, voorziet je cv-ketel zo’n 40 procent van de warmtevraag. De warmtepomp neemt dus het grootste deel van de warmtevraag op zich. Je kunt terugvallen op een tweede energiebron, wat in tijden van energieschaarste en geopolitieke spanningen zorgt voor extra zekerheid en comfort. Een hybride warmtepomp zal ook het elektriciteitsnet minder belasten, omdat de cv-ketel vooral in de koudste maanden bijspringt. 

Je cv-ketel werkt zoals voordien, maar hoe zit dat met een warmtepomp? Die haalt warmte uit de omgeving (buitenlucht, water of bodem) en zet die om in energie om je woning en eventueel sanitair water te verwarmen. Een warmtepomp werkt voor zo’n 75 procent op groene energie en 25 procent op elektriciteit. Je verwarming stoot dus veel minder CO2 uit. Pas als dit systeem niet kan voldoen aan de gewenste temperatuur, springt je cv-ketel bij.

Bestaande warmteafgiftesysteem behouden

Omdat een hybride warmtepomp minder hard moet werken dan een standalone model, is het nodige vermogen kleiner — een toestel van 4 à 5 kW volstaat. Je kunt trouwens ook je bestaande warmteafgiftesysteem (radiatoren of vloerverwarming) behouden, terwijl een warmtepomp zonder tweede energiebron z’n warmte via vloerverwarming of speciale radiatoren op een lage temperatuur afgeeft. Daardoor is de investering voor een hybride warmtepomp beperkter.

Heb je al vloerverwarming liggen? Dan kan het voordeliger zijn om toch meteen kiezen voor een standalone, all-electric warmtepomp. Vraag hiervoor raad aan een expert.

Verwarm nog zuiniger met zonnepanelen

In de winter moet je logischerwijs frequenter op je cv-ketel vertrouwen om het binnen warm genoeg te maken. Daarom zal je warmtepomp het vaakst draaien in het tussenseizoen. Het elektriciteitsverbruik kun je dan opvangen met zonnepanelen. Tijdens de koudste periode van het jaar is er te weinig zonne-opbrengst om je warmtepomp volledig te ondersteunen.

Een thuisbatterij als aanvulling op je zonnepanelen is niet zo interessant. Die kan de zonne-energie namelijk niet bijhouden tot in de kille wintermaanden.

Hou rekening met wachttijden

Als je een hybride warmtepomp wil laten installeren, moet je rekening houden met wachttijden van zes tot achttien maanden — door de populariteit van het systeem. Neem dus op tijd contact op met een installateur, om volgende winter al over te schakelen op een hybride verwarming.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Download onze gids over hybride verwarmen met een warmtepomp en mazout, waarin we bijvoorbeeld dieper ingaan op de voordelen van een hybride installatie. Lees zeker ook onze tips om energie te besparen door je woning én verwarming te optimaliseren, of door je dagelijkse gewoontes aan te passen.

Deze berichten zijn misschien interessant