Door de coronacrisis werken we massaal thuis. Dat vraagt een hele organisatorische aanpassing en heeft uiteraard een invloed op het contact met je collega’s, maar al dat thuiswerken blijft wellicht ook niet zonder effect op je stookolieverbruik. Terwijl je vroeger alleen ’s avonds en in het weekend je verwarming liet opspringen, ben je nu de hele dag thuis – en je wil uiteraard niet verkleumen. Toch hoeft je factuur niet per se de hoogte in te gaan. Ontdek onze tips om energie te besparen terwijl je thuiswerkt.

1. Verwarm enkel je werkruimte

Thuiswerken betekent niet: je hele huis moeten verwarmen. Als je je werkdagen doorbrengt in je bureau, hoef je met andere woorden de verwarming in de woonkamer en keuken niet voor niets te laten werken. Bovendien is het misschien niet eens nodig om continu bij te stoken in je werkruimte. Een te lage temperatuur is niet bevorderlijk voor je concentratie; maar een te hoge temperatuur is dat evenmin! Om te vermijden dat je slaperig wordt, hou je je werkplek het best rond de 19°C. Door een extra trui aan te trekken als je het fris krijgt, kom je ook al een heel eind! Wist je dat je, door je verwarming amper 1 graad lager te zetten, maar liefst 7% energie bespaart?

2. Beter isoleren = energie besparen

Nu we zo veel mogelijk ‘in ons kot’ moeten blijven, heb je vast tijd om werk te maken van tochtstrips. Breng ze aan op ramen en deuren waarlangs je de koude gewoon voelt binnenkomen (als je met je blote hand de tocht niet meteen voelt, kun je de test ook doen met een aansteker: gewoon het vlammetje in de gaten houden en je weet meteen waar je moet zijn). Ook voor buisisolatie en radiatorfolie heb je vast nog wel een beetje tijd, niet? En als je dan tot slot toch aan je radiatoren bezig bent: controleer eens of er geen laagje stof op ligt. Dat lijkt misschien een detail, maar de verspreiding van de warmte wordt door zo’n laagje enorm bemoeilijkt!

3. Regelmatig verluchten

Het klinkt tegenstrijdig, maar je ramen regelmatig open zwieren verlaagt je stookolieverbruik. In de winter is de vochtigheidsgraad in je woning namelijk hoger, en vochtige ruimtes warmen veel trager op dan droge ruimtes. Door te verluchten, jaag je het vocht naar buiten en bespaar je energie.

4. Je toestellen uitschakelen

Op het werk bespaar je energie door je computer en andere toestellen uit te schakelen. Heb je hier thuis nog geen gewoonte van gemaakt, en gaat je laptop bijvoorbeeld op het einde van de werkdag gewoon in slaapstand? Geef de batterij wat rust, en voorkom dat je computer nog energie verbruikt door hem helemaal af te sluiten.

5. Weten of je veel of weinig verbruikt?

Je weet nu wat je kunt doen om je stookolieverbruik te doen dalen. Maar of je inspanningen resulteren in een hoog of een laag verbruik, dat weet je eigenlijk niet – tenzij je onze test doet! We ontwikkelden namelijk een tool die jouw mazoutverbruik vergelijkt met dat van anderen in een vergelijkbare woonsituatie. Zo weet je meteen of je goed bezig bent! (En zo niet, krijg je enkele tips op maat om mazout te besparen, om meteen mee aan de slag te gaan.)

Deze berichten zijn misschien interessant