“Hou in de winter je ramen en deuren gesloten om geen warmte verloren te laten gaan” is een veelgehoord advies. Toch kun je net energie besparen door in de koude maanden je ramen zo’n half uur per dag open te zetten of door je ventilatiesysteem te laten draaien. Dat heeft alles te maken met de luchtvochtigheid in huis.

Te veel vocht in huis

We produceren heel wat vocht in huis door te ademen, te koken, te douchen, te strijken, … Zeker in goed geïsoleerde woningen blijft die waterdamp binnen hangen, omdat ze niet meer kan ontsnappen via kieren of slechte beglazing. Daar helpt een ventilatiesysteem de luchtkwaliteit op peil houden.

Vochtige binnenlucht brengt niet alleen schade toe aan je woning (schimmels houden van vochtige plekken) en aan je gezondheid (bijvoorbeeld luchtwegproblemen), maar je energierekening stijgt ook nog eens.

Het duurt namelijk langer om vochtige lucht te verwarmen, waardoor je iets meer stookolie of andere energie verbruikt. Je verwarmingskosten gaan dan wel met minder dan 1% omhoog, op het einde van het jaar merk je dat zeker op je factuur. Nog belangrijker is dat vocht je isolatiemateriaal kan aantasten, waardoor er warmte verloren gaat en je heel wat minder efficiënt verwarmt.

Energie besparen met de juiste luchtvochtigheid

Om energie te besparen hou je dus het best de luchtvochtigheid in huis onder controle. Die kun je meten volgens de relatieve luchtvochtigheidswaarde, die aangeeft hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 40 en 60%. Een hygrometer vertelt je eenvoudig hoeveel waterdamp er bij jou in de lucht zit.

Je ramen openzetten en andere tips

Vaak verluchten is een makkelijke manier om het vochtgehalte in huis in evenwicht te brengen.

  • Ventileren: heb je een woning zonder een ventilatiesysteem? Zet dan tijdens de wintermaanden je ramen zo’n half uur per dag open. In een recente, goed geïsoleerde woning laat je het (mechanische) ventilatiesysteem z’n werk doen. Dat voert de vervuilde, vochtige binnenlucht af en voert verse lucht aan. Check wel geregeld of het systeem optimaal werkt en onderhoudt het goed — onder meer door de filters op tijd te reinigen.
  • Minder vocht produceren: zet je dampkap wat langer aan dan nodig, droog je was bij voorkeur buiten en neem een koudere én kortere douche. Ook kamerplanten produceren waterdamp. Zet ze buiten (als het kan) of plaats ze samen in één ruimte die je goed kunt verluchten.
  • Luchtontvochtiger installeren: zo’n toestel haalt automatisch het overtollige vocht uit de lucht.

Wil je meer doen om energie te besparen? Download onze handige gids over efficiënt en duurzaam verwarmen. Een make-over van je huis levert je bijvoorbeeld op lange termijn een serieuze besparing op, net als de optimalisatie van je verwarmingsinstallatie

Deze berichten zijn misschien interessant