
Op tweejaarlijkse basis doet het Vlaams Energieagentschap onderzoek naar het energiegebruik bij Vlamingen, waarbij ze telkens 1000 gezinnen ondervragen. Uit het onderzoek van 2019 blijkt dat er op het vlak van energie nog veel onduidelijkheid heerst bij de Vlaming. De grootste vraag daarbij is hoe je energie kunt besparen en hoe je je woning nu het best energetisch kunt verbeteren. De meeste ondervraagden tonen een grote interesse voor die onderwerpen, maar weten simpelweg niet wat ze concreet kunnen ondernemen. In dit artikel geven we alvast een aantal tips!
De resultaten van het onderzoek
Algemeen
Uit het onderzoek blijkt dat 91% van de ondervraagden het belangrijk vindt om energie te besparen en om dus zuinig om te gaan met energie. Dat doen ze enerzijds om hun energieverbruik te verlagen (73%), en anderzijds met het oog op de milieuproblematiek (eveneens 73%).
Isolatie
Op het vlak van isolatie beschikken 80% van de woningen over dakisolatie en dubbel glas. Met de muur- en vloerisolatie is het echter slecht gesteld. Minder dan de helft van de huizen is hiervan voorzien.
Verwarming
De meeste ondervraagden geven aan aardgas te gebruiken als hoofdbrandstof voor hun verwarming, gevolgd door stookolie. Opvallend hierbij is dat de gemiddelde leeftijd van de centrale verwarming tien jaar is en dat het merendeel van de stookolieketels niet-condenserend is.
Hernieuwbare energie
Wanneer gevraagd wordt naar hernieuwbare energie, geeft slechts 1% van de ondervraagden aan over een warmtepomp of warmtepompboiler te beschikken, 3% over een zonneboiler en 14% over fotovoltaïsche zonnepanelen. Maar liefst 60% van de ondervraagden geeft aan daar geen verandering in te brengen in de toekomst. Enerzijds omwille van financiële redenen: is het de investering waard, zullen ze er iets uithalen en is het wel voldoende toekomstgericht? Anderzijds omdat er veel onduidelijkheid is over de concrete stappen die ze moeten nemen: welke aannemers kunnen ze vertrouwen, wat is het meest aan te raden in hun situatie, …?
Het belang van een goede verwarmingsinstallatie
Uit het onderzoek blijkt dus dat de meeste ondervraagden graag willen besparen op energie en dat er nog veel onduidelijkheid heerst over hernieuwbare energie.
Als je minder energie wilt verbruiken, is je verwarming een van de eerste dingen die je moet aanpakken. Verwarming is namelijk de grootste energieslokop in je woning. Daarbij is het in de eerste plaats belangrijk om je woning te voorzien van voldoende isolatie. Doe je dat niet, dan gaat alle energie verloren en heb je enorme warmteverliezen. Verder vervang je je verwarmingssysteem het best als het ouder dan 15 à 20 jaar is. Ga daarbij voor een condenserend model. Die hebben namelijk een normrendement tot 98% en zetten dus zo goed als alle energie om in warmte.
Nog een tip als je de overstap naar hernieuwbare energie wilt maken? Ga voor een hybride installatie en combineer je stookolieketel met een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen. Op die manier ben je er zeker van dat je steeds op de meest duurzame én rendabele manier verwarmt.
Met onze bespaarsimulator kun je bovendien nagaan hoeveel je exact bespaart door je oude verwarmingsketel te vervangen en wat de extra besparing is door die te koppelen aan een zonneboiler. Op zoek naar objectief advies? Met erkende vaklui die het kwaliteitslabel ‘MazoutExpert’ dragen zit je goed. In onze handige adressengids geven we met icoontjes aan wie al dan niet gecertifieerd is voor zonneboilers en/of warmtepompen. Je vindt vast een specialist bij jou in de buurt!