Een zonneboiler laten plaatsen is geen sinecure. Voor een optimale werking laat je de installatie het best door een specialist uitvoeren. Zo’n specialist vind je gemakkelijk in onze adressengids. Je herkent ze aan het zonnetje naast de mazoutdruppel onder de firmanaam. Maar voor je hem of haar aan het werk zet, moet je natuurlijk goed nadenken over welke soort zonneboiler je wil: enkel voor de opwarming van het sanitair warm water of ook voor de ondersteuning van de cv-ketel. Verder kun je kiezen tussen twee types collectoren die het zonlicht opvangen: vlakke plaatcollectoren of vacuümbuiscollectoren. Lees hier meer over de verschillen tussen beide.

Een zonneboiler met vlakke plaatcollectoren

Vlakke plaatcollectoren lijken heel erg op de gekende fotovoltaïsche zonnepanelen, maar zijn iets groter en dikker. Ze wekken warmte op in plaats van stroom. Achter de glazen plaat aan de buitenkant van de vlakke plaatcollector zit een warmteabsorberende plaat. Deze  plaat absorbeert bijna alle zonstraling en zet deze om in warmte. De onderzijde van de metalen plaat is verbonden met een circuit van buizen met daarin een vloeistof die warmte opneemt  en naar de zonneboiler transporteert. Het hele zonneboilersysteem is goed geïsoleerd, zodat het warmteverlies beperkt blijft.

Vacuümbuiscollectoren

Vacuümbuiscollectoren zijn opgebouwd uit een aantal naast elkaar geplaatste glazen vacuümbuizen. Daarin bevindt zich een smalle absorber verbonden aan een zogenaamde “heatpipe”. Dat is een gesloten buis waarin een speciale vloeistof zit. De vloeistof verdampt onder invloed van de zon. Die damp verspreidt zich over de buis en condenseert bovenaan, waar de buis in contact staat met een koelvloeistof. De condenserende damp geeft zijn warmte af aan de koelvloeistof, die in een tweede gesloten circuit circuleert. De opgewarmde koelvloeistof gaat dan naar de warmtewisselaar in het voorraadvat van de zonneboiler en keert terug naar de heatpipe. In de heatpipe stroomt het condensaat naar beneden en de cyclus kan opnieuw beginnen.

Welke soort zonnecollector is de beste?

Welke zonnecollector je kiest, hangt natuurlijk af van je warmtebehoefte en van je budget. Vlakke plaatpanelen zijn iets goedkoper dan vacuümbuiscollectoren, zijn minder complex in onderhoud en herstelling, en zijn vooral geschikt voor het opwarmen van sanitair warm water en als verwarmingsondersteuning. Ze renderen het best bij sterk zonlicht, dus in de zomerperiode.

Vacuümbuiscollectoren zijn wat duurder in aankoop, maar hebben een hoger rendement. Bovendien blijft dat rendement ook bij diffuus licht behouden. Met andere woorden: ook bij weinig invallend zonlicht in het tussenseizoen of in de winter kunnen ze zonlicht omzetten in warmte die je kunt gebruiken in de zonneboiler. Je kunt deze vacuümbuiscollectoren niet alleen op hellende daken plaatsen, maar ook tegen gevels.

Laat je zonneboiler plaatsen door een technicus

We zeiden het al: het plaatsen van een zonneboiler is werk voor een specialist. Die kan alle componenten juist op elkaar afstellen, zodat je optimaal kunt genieten van de voordelen van een zonneboiler. Bovendien vermijd je zo problemen met de garantie op onderdelen of in het geval van schade. Als je in aanmerking komt voor een premie. moet je de installatie altijd door een aannemer laten uitvoeren die een certificaat van bekwaamheid heeft. Die certificaten worden beheerd door Renewable Energy Systems Certification (RESCERT), in opdracht van de drie Gewesten. 

Deze berichten zijn misschien interessant