Een warmtepompboiler is een soort lucht/water-warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt om sanitair warm water te produceren aan een hoog rendement. Ontdek hier of dit systeem iets voor jou is.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Vijftien tot twintig procent van het verwarmingsverbruik in een woning gaat naar het verwarmen van sanitair warm water. Vaak gebeurt dat nog via de stookolieketel of een elektrische boiler, maar intussen bestaan er duurzamere alternatieven die ook je energiefactuur doen dalen: bijvoorbeeld een zonneboiler of warmtepompboiler. Dat laatste systeem werkt hoofdzakelijk op hernieuwbare energie en voor een beperkt deel op elektriciteit. Zo verklein je je impact op het milieu. Heb je daarnaast fotovoltaïsche zonnepanelen, dan gebruik je ook nog eens groene stroom.

Hoe werkt het precies? Een warmtepompboiler trekt warmte uit de omgevingslucht aan om een koelvloeistof op te warmen. Die kookt al op een lage temperatuur en verdampt tot een gas, dat daarna samengedrukt wordt door een compressor. Daardoor stijgt de temperatuur van het gas en kan het z’n warmte afgeven aan het water in de boiler. Als de druk daalt, condenseert het gas opnieuw tot een vloeistof en herbegint de cyclus.

Belangrijk: dit systeem verwarmt enkel je sanitair water, niet je hele woning.

De installatie van een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler kan de omgevingslucht op drie manieren opnemen:

  • via een buitenunit,

  • uit de binnenruimte waarin de boiler is opgesteld,

  • via (bestaande) ventilatiekanalen.

De binnenlucht levert vaak een rendementsvoordeel op, maar de ruimte kan sterk afkoelen en ook geluidshinder is een aandachtspunt. Daarom is het afgeraden om de warmtepompboiler dicht bij je slaapkamer te installeren. Overleg zeker met je installateur wat de beste opstelling is in jouw woning.

Verder is de installatie vrij eenvoudig, want je sluit de boiler gewoon aan op je waterleiding en elektriciteitsnet. Daarom past een warmtepompboiler zowel in nieuwe als bestaande woningen. Hou er ook rekening mee dat dit systeem meer plaats inneemt dan een klassieke boiler.

Koppel je je warmtepompboiler aan zonnepanelen? Dan moet een elektricien de nodige sturing voorzien. Dat is nodig om het verbruik van je boiler te regelen, zodat die hoofdzakelijk werkt wanneer je zonnepanelen veel stroom produceren.

Wanneer kiezen voor een warmtepompboiler?

Een elektrische boiler verbruikt tot 70 procent meer energie dan een warmtepompboiler. Het is dus een goed idee om je oude exemplaar te vervangen, ook als die nog goed werkt. Dat merk je meteen op je energiefactuur — onder meer omdat je elektriciteitsfactuur daalt of je stookolieketel minder zal verbruiken. Zeker gezinnen die veel sanitair warm water gebruiken, kunnen fiks besparen.

Je betaalt gemiddeld 3.500 euro voor een warmtepompboiler (exclusief btw en plaatsing), maar je krijgt wel een premie. In Vlaanderen verdubbelt die van 450 naar 900 euro voor installaties met een eindfactuur vanaf 1 juli 2022.

Daarnaast kun je met zo’n boiler je zelfconsumptie van elektriciteit verhogen als je fotovoltaïsche zonnepanelen hebt. Lees zeker onze tips om te besparen op je sanitair warm water.

Had je ten slotte ook gedacht aan een zonneboiler? Die vraagt een hogere investering, maar je krijgt er ook hogere premie voor van de overheid voor.

Deze berichten zijn misschien interessant