Warmtepompen zijn een manier om duurzaam te verwarmen. Omdat warmtepompen enkel efficiënt werken op lagere afgiftetemperatuur (lees: onder de 60°C), vormen ze een ideale combinatie met vloerverwarming. Lees hier waarom!

Hoe werkt vloerverwarming?

Bij vloerverwarming doet je vloer eigenlijk dienst als radiator. In die vloer zitten verwarmingsbuizen verwerkt, waardoor warm water stroomt. De pomp van je vloerverwarming stuwt het warme water rond, zodat de ruimtes met verwarmingsbuizen in de vloer opwarmen. Het water voor de vloerverwarming kan opgewarmd worden door bijvoorbeeld een cv-ketel op stookolie, of door een warmtepomp – of je kunt beide combineren.

Een warmtepomp voor je vloerverwarming

Vloerverwarming wordt doorgaans ontworpen voor een maximale afgiftetemperatuur van 35°C. Boven die 35°C wordt vloerverwarming vaak als ‘onaangenaam’ of ‘te warm’ aangevoeld. De warmte voor een vloerverwarming kan opgewekt worden met een cv-ketel op stookolie of met een warmtepomp. Een warmtepomp haalt zijn beste rendement bij lage afgiftetemperaturen zoals typisch bij vloerverwarming en daarom zijn de twee dus een ideale combinatie.

Vloerverwarming als hoofdverwarming?

Heb je een zeer goed geïsoleerde woning die qua warmteverlies nagenoeg even performant is als een nieuwbouw? Dan kun je de combinatie van warmtepomp met vloerverwarming perfect als hoofdverwarming kiezen. In andere gevallen is het interessant om te kiezen voor een hybride installatie van cv-ketel met een warmtepomp. Heb je radiatoren, dan zal een warmtepomp alleen vaak niet volstaan om je woning te verwarmen.

Voordelen van vloerverwarming en een warmtepomp

De combinatie van vloerverwarming met een warmtepomp is energiezuinig en duurzaam. Ze helpt je dus om geld én energie te besparen. En zelfs al kies je voor vloerverwarming, dan nog blijft de keuze uit vloermaterialen groot. Bovendien is zo’n verwarmde vloer heel aangenaam: de ruimtes warmen geleidelijk op en je hebt nooit meer koude voeten. Vergeet het esthetisch aspect aan vloerverwarming niet: de verwarming is onzichtbaar, dus je hoeft geen rekening te houden met verwarmingselementen in je interieur. Dat bespaart ook nog eens plaats. Ten slotte werkt een warmtepomp voor een groot deel met warmte uit de natuur en als je ‘groene’ elektriciteit aanwendt, bijvoorbeeld opgewekt door fotovoltaïsche zonnepanelen of PV-panelen, is er sprake van volledig hernieuwbare energie – en dat is dan weer goed voor het milieu!

Deze berichten zijn misschien interessant