Een premie voor je zonneboiler: zo haal je er het maximum uit

Ga terug naar het overzicht
Hybride
premie zonneboiler

Er zijn bepaalde topcombinaties, en die van stookolie met een zonneboiler is daar zonder twijfel eentje van. Ze drukt je verbruik en gunt je toch optimaal comfort, zelfs op donkere of bewolkte dagen. Je stookolie-installatie schiet immers in actie als er niet genoeg zonlicht is. Een zonneboilerinstallatie bestaat uit zes onderdelen: een collector op het dak (buizen die energie uit zonlicht verzamelen), een opslagvat, een collectorcircuit (leidingen met vloeistof die van de collector naar het opslagvat lopen), een pomp, een elektronische regelaar en bijverwarming, zoals een stookolieketel. Wist je dat je voor zo’n mooie installatie premies kunt krijgen? Lees snel verder!

Premie voor je zonneboiler van het Vlaamse Gewest

In 2018 geeft het Vlaams Gewest een premie van 550 euro per vierkante meter collectoroppervlak. De premie is wel gelimiteerd: je krijgt maximaal 2.750 euro of 40% van de factuur voor de installatie van zonneboilers voor warm water en/of ruimteverwarming in bestaande woningen en nieuwbouwwoningen met een bouwaanvraag tot 31 december 2013. Bovendien moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je zonneboiler moet het Solar Keymark-label hebben, en de installatie moet gebeuren door een aannemer die beschikt over een certificaat van bekwaamheid van zonneboilers.

Een extra premie van je Vlaamse gemeente

Ongeveer 170 Vlaamse gemeenten delen een extra premie uit ter waarde van 10% tot 25% van de investering. De maxima schommelen tussen de 250 en 750 euro. Benieuwd of jij hiervoor in aanmerking komt? Ga gerust te rade bij jouw gemeentebestuur.

En voor het Waalse en Brusselse Gewest?

Voor Wallonië en Brussel gelden aparte regels. In Wallonië kun je in 2018 bijvoorbeeld 1.500 euro krijgen voor de plaatsing van een zonneboiler met zonnecollectoren in bestaande woningen, wanneer het jaarlijks gezinsinkomen de grens van 93.000 euro niet overschrijdt. Onder bepaalde voorwaarden kun je aanspraak maken op een hoger bedrag: raadpleeg onze website of lees alle details op energie.wallonie.be.

Tot slot krijgen Brusselaars een basispremie van 2.500 euro voor een zonneboiler, zowel in bestaande woningen als nieuwbouwwoningen. De premiebedragen kunnen verhoogd worden in functie van het inkomen. Je vindt meer informatie op onze premiepagina en op Leefmilieu Brussel.

Gerelateerde berichten

We zoomen in op geothermische warmtepompen, die warmte uit de bodem halen, en leggen uit waarom de...
Een warmtepomp bespaart energie, terwijl je niets aan comfort inboet – zeker als je kiest voor de...