Duurzaam verwarmen met stookolie? Het kan nog altijd!

Ga terug naar het overzicht
Hybride
verwarmen stookolie

Stookolieketels waren de laatste maanden niet meer uit het nieuws weg te denken, en de berichtgeving is op zijn zachtst gezegd verwarrend. Om duidelijkheid te scheppen, geven we je graag de correcte informatie mee.

Eerst en vooral

Je mag nog steeds met mazout verwarmen en je hoeft je huidige stookolieketel niet te vervangen, al is dat in sommige gevallen wel voordelig. Als je verwarmt op stookolie, vraag je je misschien af of zo’n investering wel een goed idee is – met andere woorden: of stookolieketels eigenlijk nog wel een duurzame oplossing zijn om te verwarmen. We kunnen je alvast geruststellen, maar natuurlijk niet zonder uit te leggen waarom precies. Lees dus zeker verder!

Blijf gerust met mazout verwarmen

Stookolie maakte de laatste jaren een indrukwekkende ontwikkeling door. Dankzij tal van innovaties werd de brandstof een pak efficiënter en milieuvriendelijker – en die evolutie zet zich uiteraard door met behulp van studies en investeringen. Momenteel wordt er bijvoorbeeld volop onderzoek gevoerd naar synthetische vloeibare brandstoffen die hernieuwbaar en volledig CO2-neutraal zijn.

Verscheidene studies bevestigen trouwens dat – rekening houdend met de volledige levenscyclus van de energiebron – verwarmen met stookolie een vergelijkbare CO2-uitstoot heeft als aardgas. Bovendien is stookolie sinds 2016 zwavelarm en daalde het zwavelgehalte op 50 jaar tijd met maar liefst 99,3%.

Je stookolie-installatie vervangen: niet verplicht, maar kan wél voordelig zijn

Hoewel je je huidige stookolie-installatie niet hoeft te vervangen, kan en mag het natuurlijk wel. De nieuwste generatie condenserende stookolieketels kunnen een rendement van 98%  voorleggen en de CO2-uitstoot met 30% terugdringen. Hun duurzaam voordeel laat zich het beste samenvatten met de ‘30-30-30’-regel. Ze staan namelijk garant voor 30% minder verbruik, een daling van 30% op je energiefactuur en 30% minder CO2-uitstoot.

Ruimte voor verbetering voor 50% van de mazoutgebruikers

Bovendien is er in België nog heel wat ruimte voor verbetering. Zo maakt ongeveer 50% van de  gezinnen die zich vandaag met stookolie verwarmen, nog gebruik van een verouderde verwarmingsketel. Uit een studie die we recent lieten uitvoeren door het onafhankelijke onderzoeksbureau Ph. Deplasse & Associés bleek dat in die situatie – namelijk: wanneer de vervanging van een oude mazoutketel aan de orde is – een nieuwe condensatieketel op stookolie financieel de meest voordelige optie is. En dit type ketels staat, zoals gezegd, garant voor een drastische vermindering van het verbruik en de CO2-uitstoot.

Je kunt je stookolie-installatie perfect combineren met hernieuwbare energie

Een nieuwe condensatieketel is niet alleen financieel de verstandigste optie: zo’n ketel laat zich namelijk prima combineren met een zonneboiler tot een hybride installatie, waardoor het een nog duurzamere keuze wordt. Het milieu wordt in dat scenario nog minder belast en je mag als consument rekenen op een extra besparing van 10%, wat neerkomt op zo’n 200 à 300 liter mazout per jaar. Dit past helemaal in het plaatje waar we bij Informazout voor pleiten én waar de consument vandaag naar op zoek is: verwarmingsoplossingen die betaalbaar en efficiënt zijn en die blijven evolueren, met steeds minder effect op het milieu. In een hybride installatie sluit de stookolie als energiebuffer het bevoorradingsrisico van hernieuwbare energie volledig uit. Zo verminderen deze hybride toestellen ook het risico van overbelasting van het elektriciteitsnetwerk op de meest ongunstige momenten, zoals in de winter en tijdens de piekuren.

Gerelateerde berichten

Ontdek hoe een zonneboiler werkt. Wist je dat je hiermee – anders dan bij PV-panelen – niet...
Stookolie combineren met hernieuwbare energiebronnen is goed voor het milieu en je banksaldo. Maar...