Duurzaam verwarmen anno 2018: enkele tips

Ga terug naar het overzicht
Duurzaam verwarmen anno 2018

Duurzaam verwarmen is geen overbodige luxe nu de energiefacturen stijgen en klimaatexperts unaniem aan de alarmbel trekken. Wist je bijvoorbeeld dat in België alleen al 25 à 75% van de dier- en plantsoorten door klimaatveranderingen en vervuiling sterk in aantallen dreigen af te nemen, en dat het winterneerslagvolume verwacht wordt drastisch te stijgen, waardoor het risico op overstromingen toeneemt? Geen zorgen: ook jij kunt je steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat het zo’n vaart niet loopt. Neem onze tips voor duurzaam verwarmen in acht en je bent al goed op weg!  

Installeer een slimme of programmeerbare thermostaat

Investeren in een programmeerbare of een slimme thermostaat loont zeker en vast de moeite. Twee van de vele voordelen van zo’n toestel op een rijtje:

  • Je bespaart energie.
    Een programmeerbare of slimme thermostaat meet de temperatuur uiterst nauwkeurig, waardoor je nooit te veel verwarmt. Bovendien kun je je verwarming makkelijk programmeren om alleen op te springen als het nodig is, en zelfs – in het geval van een slimme thermostaat – vanop afstand uitschakelen als je dat een keertje vergeet.
  • Je gunt jezelf maximaal comfort.
    Je kunt je verwarmingsinstallatie perfect afstemmen op jouw levensritme en bijvoorbeeld andere programma’s instellen voor het weekend, wanneer je uitslaapt.

Duurzaam verwarmen met een lagetemperatuur- of condensatieketel

Een lagetemperatuur- of condensatieketel staat garant voor een hoog rendement, en is dus de ideale keuze voor al wie duurzaam wil verwarmen. Let wel op: om effectief te genieten van de voordelen van de lagetemperatuurketel moet ook je installatie hierop voorzien zijn. Dat houdt onder meer in dat je over overgedimensioneerde radiatoren of vloerverwarming moet beschikken (de eerste optie is de meest gebruikelijke) met daarnaast een goed regelsysteem en een condensafvoer voor de condensatieketel.

Maak werk van een nieuwe mazoutinstallatie

Tot slot is je oude mazoutketel vervangen dé sleutel tot zuinig en milieubewust verwarmen. Twijfel je of je toe bent aan een nieuwe verwarmingsinstallatie? Ontdek het antwoord dankzij onze bespaarsimulator, en bereken meteen hoeveel je met een nieuwe ketel kunt besparen!

Gerelateerde berichten

Eerder dit jaar publiceerden 999 experts in opdracht van het Wereld Economisch Forum een rapport...
Er is behoorlijk wat te doen rond de 2020 doelstellingen die Europa stelde om klimaatverandering...