In drie stappen naar duurzaam verwarmen

Ga terug naar het overzicht
duurzaam verwarmen

Duurzaam verwarmen is brandend actueel. Het is niet alleen beter voor het milieu, ook je portemonnee vaart er wel bij! Toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om van de ene dag op de andere over te schakelen naar een duurzame manier van verwarmen. Deze drie stappen helpen je op weg.

Stap 1 naar duurzaam verwarmen? Optimaliseren!

Wil je de overstap maken naar duurzaam verwarmen? Begin dan met een analyse van je huidige verbruik. Warmteverliezen hebben een grote invloed op je verbruik. Hoe beter je je huis isoleert, hoe minder warmteverlies, hoe minder energieverbruik! De meeste huizen verliezen warmte via hun dak. Tot wel 30% van de warmte in huis gaat zo verloren. Maar ook muren (20%), ramen en deuren (15%) en de vloer (10%) laten de gezellige warmte uit je huis ontsnappen.

Je kunt er ook voor kiezen om je verwarmingsketel te optimaliseren. Een condensatieketel geniet de voorkeur, want die verbruikt minder energie. Een condensatieketel recupereert immers warmte uit de rookgassen, waardoor hij minder warmte verspilt dan oudere stookolieketels. Condensatieketels verbruiken daardoor tot wel 30% minder energie.

Stap 2: combineer je installatie met hernieuwbare energie

Nadat je je verwarmingsinstallatie geoptimaliseerd hebt, kun je kiezen voor een hybride vorm van verwarmen. Wat dacht je van een warmtepomp voor je verwarming, of een zonneboiler voor sanitair water of de voorverwarming van het water voor je ketel? Er zijn heel wat mogelijkheden. Deze installaties draaien op hernieuwbare energie - zonlicht en warmte uit de omgeving - en zijn dus goed voor het milieu. Bovendien zorgen ze ervoor dat het bedrag op je energierekening daalt. Perfect, toch?

Stap 3: Evolueer mee met de sector

Op dit moment wordt heel wat onderzoek gevoerd naar duurzame manieren van verwarmen. Een eerste luik omvat de stookolieketels en hoe deze nog efficiënter kunnen werken. Het andere luik focust op koolstofarme brandstoffen zoals FAME, BtL, HVO en e-fuels of PtL. Deze brandstoffen stoten tot 90% minder CO2 uit. Bovendien moet je amper aanpassingen laten uitvoeren aan je recente stookolieketel om de brandstoffen te kunnen gebruiken.

Gerelateerde berichten

Hoe ver staan andere landen met future fuels? We bespreken een Oostenrijks pilootproject met PtL en...
Tegen 2050 moet Europa koolstofarm zijn. Pilootprojecten tonen aan dat future fuels een...