Duurzaam verwarmen is brandend actueel. Het is niet alleen beter voor het milieu, ook je portemonnee vaart er wel bij! We moeten sowieso met z’n allen een extra inspanning leveren, want Europa wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn. Voor 2030 is er al een eerste streefcijfer vastgelegd. Het doel is om tegen dan de emissie met 55% te reduceren, ten opzichte van de uitstoot in 1990. Natuurlijk is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om van de ene dag op de andere over te schakelen naar een duurzame manier van verwarmen. Deze drie stappen helpen je op weg.

Stap 1 naar duurzaam verwarmen? Isoleren!

Wil je de overstap maken naar duurzaam verwarmen? Begin dan met een analyse van je huidige verbruikWarmteverliezen hebben een grote invloed op je verbruik. Hoe beter je je huis isoleert, hoe minder warmteverlies, hoe minder energieverbruik! De meeste huizen verliezen warmte via hun dak. Tot wel 30% van de warmte in huis gaat zo verloren. Maar ook muren (20%), ramen en deuren (15%) en de vloer (10%) laten de gezellige warmte uit je huis ontsnappen.

Stap 2: combineer je installatie met hernieuwbare energie

Nadat je je verwarmingsinstallatie geoptimaliseerd hebt, kun je kiezen voor een hybride vorm van verwarmen. Wat dacht je van een warmtepomp in combinatie met je cv-ketel voor je verwarming, of een zonneboiler voor sanitair water of de voorverwarming van het water voor je ketel? Er zijn heel wat mogelijkheden. Deze installaties draaien op hernieuwbare energie — zonlicht en warmte uit de omgeving — en zijn dus goed voor het milieu. Bovendien zorgen ze ervoor dat het bedrag op je energierekening daalt. Perfect, toch?

Stap 3: Evolueer mee met de sector

Op dit moment wordt heel wat onderzoek gevoerd naar duurzame manieren van verwarmen. Een eerste luik omvat de stookolieketels en hoe deze nog efficiënter kunnen werken. Het andere luik focust op koolstofarme vloeibare brandstoffen zoals FAMEBtLHVO en e-fuels of PtL. Dit zijn duurzame vloeibare brandstoffen die niet uit aardolie verkregen zijn. In vergelijking met fossiele brandstoffen hebben ze geen, of een zeer beperkte, netto CO2-uitstoot tijdens de productie en het gebruik. Bovendien moet je amper aanpassingen laten uitvoeren aan je stookolieketel om deze brandstoffen te kunnen gebruiken. Dat blijkt onder meer uit pilootprojecten met hernieuwbare brandstoffen waaraan Informazout meewerkte. Investeren in een cv-ketel op een vloeibare brandstof blijft dus een goed idee. De stookolie kan gradueel, en op termijn zelfs volledig, vervangen worden door een koolstofarme brandstof.

We helpen je duurzaam verwarmen

De verwarmingssector staat duidelijk voor grote uitdagingen om tegemoet te komen aan de ambitieuze Europese klimaatdoelstellingen. Tegen 2050 moeten we in een koolstofarme maatschappij leven. We moeten het hele energiesysteem herbekijken, en verwarming maakt daarvan een groot deel uit. Maar ook jij speelt een cruciale rol in de energietransitie. Informazout staat voor je klaar met handige info en energietips! Want alle beetjes helpen om tegen 2030 de broeikasgasuitstoot met 55% terug te schroeven.  Schrijf je in op onze maandelijkse Mazoutmail of download onze gids over koolstofarme brandstoffen en werp een blik op de toekomst. 

Deze berichten zijn misschien interessant