Je stookoliebestelling heeft meestal al een hele weg afgelegd voor hij bij jou geleverd wordt. Ben je benieuwd naar die weg? Je ontdekt hem in dit artikel!

De eerste stap van je stookoliebestelling: ruwe aardolie

Stookolie wordt vervaardigd uit ruwe aardolie. Aangezien er geen aardoliebronnen zijn in België, moeten we de ruwe aardolie importeren. Het merendeel van de geïmporteerde olie in ons land is afkomstig uit Rusland (48%), gevolgd door het Midden-Oosten (24%), met name Saoedi-Arabië, en de Noordzee (17%), meer bepaald het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Tot slot komt er nog 8% van de geïmporteerde olie uit Afrika en 3% uit de rest van de wereld.

Olie is erg kostbaar, waardoor de verhandeling ervan gepaard gaat met heel wat strategische en politieke beslissingen. België heeft dan ook een strategische olievoorraad die ons land kan voorzien van olie gedurende drie maanden in geval van strubbelingen. Die olievoorraad wordt beheerd door de vennootschap voor publiek recht APETRA.

De haven van Antwerpen als kloppend hart

Op het vlak van olie is Antwerpen het kloppend hart van België: de olie komt namelijk via de haven van Antwerpen ons land binnen. Verder bevinden ook de drie belangrijkste olieraffinaderijen zich in Antwerpen. De ruwe aardolie wordt daar binnengebracht en verwerkt tot afgewerkte producten, zoals stookolie, brandstof, diesel, kerosine … Het grootste deel daarvan is bestemd voor binnenlands gebruik, maar er is ook een deel dat geëxporteerd wordt of geruild voor andere afgewerkte producten.

Je levering komt eraan!

Zodra de ruwe aardolie verwerkt is tot een afgewerkt product, kun je je beginnen voorbereiden op je levering. De stookolie wordt ofwel via vrachtwagens ofwel via pijplijnen getransporteerd naar grote opslagplaatsen overal in België. De leveranciers halen hier hun voorraad op, zodat ze die bij jou kunnen komen leveren. Sommige leveranciers beschikken over een eigen opslagplaats, waardoor ze flexibeler en sneller kunnen leveren aan de consument. Het komt er in ieder geval op neer dat er een groot distributienetwerk voor stookolie is, waardoor je er steeds vanuit kunt gaan dat er een leverancier in je buurt is die vlot kan leveren.

Wil je graag een alert ontvangen als het tijd is om stookolie te bestellen? Schrijf je dan in voor de Mazout Alerts via onze website!

Deze berichten zijn misschien interessant