De werking van een warmtepomp uit de doeken gedaan

Ga terug naar het overzicht
Hybride
werking warmtepomp

Duurzaam verwarmen is vandaag niet langer ‘mooi meegenomen’, maar een echte must – niet alleen om te besparen op je energiefactuur, maar ook om de natuur zo min mogelijk schade toe te brengen. Onze ecologische voetafdruk wordt namelijk steeds groter door de bevolkingsgroei en (in belangrijkere mate) de toegenomen materiële levensstandaard en het belastende consumptie- en productiegedrag dat ermee gepaard gaat. Steeds meer mensen beseffen dit, en die bewustwording vertaalt zich onder meer in de opmars van hernieuwbare energie. De Europese Unie zal bijvoorbeeld tegen 2030 een aandeel van naar schatting 27 procent hernieuwbare energie bereiken in het energieverbruik. Draag ook jij je steentje bij? Dat kan bijvoorbeeld door een warmtepomp te laten installeren, al dan niet in combinatie met een mazoutinstallatie. Hier lees je hoe zo’n warmtepomp precies werkt. 

 

Het basisprincipe van een warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de directe omgeving (uit water, de lucht of de bodem, afhankelijk van het type warmtepomp). Een vloeistof voert die warmte vervolgens van bij de bron naar de pomp, waarna die pomp de warmte op een hogere temperatuur brengt en ze overdraagt aan je radiatoren of vloerverwarming.

Een warmtepomp bevat vier onderdelen:

  • een verdamper die de warmte uit de vloeistof haalt door verdamping,
  • een compressor die de damp samendrukt om de temperatuur te laten stijgen,
  • een condensor die de damp condenseert met behulp van een koelvloeistof en zo de warmte afgeeft aan het verwarmingssysteem
  • en een ontspanner die de gecondenseerde vloeistof terug naar het pompsysteem brengt.

Werking warmtepomp: verschillende systemen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt, elk met hun eigen werking en gebruik:

  • Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft ze vervolgens af aan verwarming of sanitair water.
  • Ook een lucht-lucht warmtepomp haalt haar warmte uit de buitenlucht, maar ze geeft ze af aan de binnenlucht.
  • Een water-water warmtepomp wordt maar weinig gebruikt bij particulieren, want je hebt er water voor nodig uit een nabijgelegen meer of rivier. Zo’n pomp onttrekt warmte uit het grondwater voor verwarming of sanitair water.
  • Voor een bodem-water warmtepomp heb je een bouwvergunning nodig. Ook dit type pomp staat in voor je verwarming of/en de verwarming van je sanitair water, maar ze haalt de nodige warmte uit de bodem.

Al een stookolieketel? Ga voor hybride verwarming

Heb je al een mazoutketel, maar lijkt een warmtepomp jou toch wat? Gelukkig kun je een warmtepomp in een bestaande woning met stookolieketel perfect combineren tot een hybride verwarmingsinstallatie. Afhankelijk van de warmtevraag evalueert het controlesysteem permanent welke optie op dat moment de beste is (lees: het zuinigst en het meest milieuvriendelijk). Stookolie vangt de zwaktes van de warmtepomp op, namelijk wanneer ze niet efficiënt is tijdens koudere periodes. Zo profiteer je van de voordelen van beide systemen!

Gerelateerde berichten

Er zijn bepaalde topcombinaties, en die van stookolie en een zonneboiler is daar eentje van. Voor...
We zoomen in op geothermische warmtepompen, die warmte uit de bodem halen, en leggen uit waarom de...