Wie onze blog een beetje volgt, weet dat we jouw nieuwsgierigheid naar hoe je verwarmingsinstallatie werkt graag bevredigen. Zo deden we eerder al de werking van de verschillende soorten mazoutbranders, van een zonneboiler en van een warmtepomp uit de doeken. En in dit artikel zoomen we in op de werking van een condensatieketel.

Condensatieketel: werking met energierecuperatie

Een fossiele brandstof als stookolie bestaat deels uit waterstof. Wanneer mazout ontbrandt, komt er daarom waterdamp vrij. Het spreekt voor zich dat die damp warm is, waardoor er warmte verloren gaat wanneer een traditionele stookolieketel de waterdamp via de schoorsteen naar buiten blaast. Een condensatieketel doet het beter, door een stuk van die warmte terug te winnen en opnieuw in te zetten om je huis op temperatuur te houden. 

Concreet condenseren condensatieketels een groot deel van de waterdamp door de warme gassen via een warmtewisselaar te koelen. Het retourwater van de vloerverwarming of radiatoren stroomt door die warmtewisselaar en neemt de vrijgekomen warmte op.

Energiebesparing en andere voordelen

Met een condensatieketel verspil je dus veel minder energie. De rookgassen die met zo’n ketel uit de schoorsteen komen, zijn amper 40 °C, terwijl een ketel van meer dan twintig jaar oud gassen van wel 180 °C de lucht in stuurt. 

Bovendien doet een condensatieketel je uitstoot van stikstofoxide en koolstofdioxiden dalen, en heeft hij een seizoensgebonden energie-efficiëntie van minstens 90% – ruimschoots voldoende dus om in orde te zijn met de Ecodesignverordening, die van verwarmingsketels eist dat ze minstens een seizoensgebonden energie-efficiëntie van 86% hebben. Met een condensatieketel op gas haal je trouwens een even hoog rendement dan met een condensatieketel op stookolie.

Tot slot kun je een stookoliecondensatieketel prima combineren met een zonneboiler of een warmtepomp (en het geschikte afgiftesysteem), of met de koolstofarme vloeibare brandstoffen die volop in opmars zijn. Toekomstbestendige opties te over!

Een overzicht van condensatieketels met A-label

Benieuwd welke stookoliecondensatieketels met energielabel A er zoal op de markt zijn? Dan is dit handige overzicht per merk echt iets voor jou.

Deze berichten zijn misschien interessant