Hybride verwarming is een combinatie van een hoogrendementsketel (op fossiele brandstof) en een groene, hernieuwbare energiebron, zoals een warmtepomp of zonneboiler. Deze energiemix is een bijzonder slimme keuze: je produceert bijvoorbeeld sanitair warm water met gratis warmte van de zon. In deze blog verklappen we je de belangrijkste voordelen van hybride verwarming.

1. Je verwarmingskosten dalen

Je cv-ketel werkt samen met een hybride warmtepomp of zonneboiler om aan je warmtebehoefte te voldoen. Die systemen halen gratis energie uit de natuur, zoals warmte uit de buitenlucht, de bodem of rechtstreeks van de zon. Zo verbruik je dus heel wat minder mazout, waardoor je verwarmingskosten tot wel 40% dalen.

Hou er wel rekening mee dat een warmtepomp en zonneboiler nog altijd stroom nodig hebben. Vang je dat op met fotovoltaïsche zonnepanelen, dan verwarm je extra voordelig.

2. Je verwarmt milieubewuster

Als je mazoutverbruik daalt, daalt ook de CO2-uitstoot van je verwarming. Het milieu wint dus mee als je kiest voor een hybride installatie. Zo zet je een belangrijke stap richting koolstofarm verwarmen.

3. Altijd de voordeligste energiebron

Slimme regeling staat centraal bij hybride verwarming: de installatie geeft altijd de voorkeur aan de voordeligste energiebron. Je cv-ketel schiet pas in actie als je warmtepomp of zonneboiler niet genoeg warmte kan leveren. Bij een hybride verwarming met een warmtepomp betekent dit in de praktijk dat je mazoutketel in het stookseizoen zo’n 15% van de dagen zal werken. Op de koudste dagen staat je ketel in voor 40% van de warmtebehoefte.

4. Hybride verwarming verhoogt je comfort

Hybride verwarming dekt 100% van je behoefte aan verwarming en sanitair warm water. Waar een gewone warmtepomp soms tekortschiet — bijvoorbeeld op zeer koude dagen — ben je met een hybride warmtepomp altijd zeker van een hoog comfort. Je maakt het zonder problemen lekker warm in huis (en onder de douche).

5. Je verwarmingsinstallatie gaat langer mee

Omdat je cv-ketel minder hard en vaak moet werken, gaat hij langer mee. Da’s handig, want sinds 1 januari 2022 mag je in Vlaanderen je oude stookolieketel enkel onder strikte voorwaarden vervangen door een nieuw exemplaar op mazout. En ook in andere gewesten verstrengen de regels. Hoe langer je huidige ketel het volhoudt, hoe beter. Bovendien bespaar je zo op onderhoudskosten.

6. Geen renovatiewerken nodig

Hybride verwarming is een duurzaam alternatief als je geen plannen hebt voor een totaalrenovatie. Wil je enkel met een warmtepomp verwarmen, dan moet je woning bijzonder goed geïsoleerd zijn en heb je een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur nodig, zoals vloerverwarming. Bij een hybride warmtepomp — waar je cv-ketel dus af en toe bijspringt — kun je gewoon je huidige leidingen en radiatoren behouden.

Meer weten over hybride verwarming?

We houden je graag op de hoogte over de laatste trends en interessante tips. Lees onze blogs over hybride verwarming of download onze handige gidsen over de energiemix: mazout met warmtepomp of met zonneboiler.

Wist je trouwens dat je een premie kunt krijgen voor de installatie van je hybride verwarming? Ontdek er alles over op de overheidswebsite van het Vlaams Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest.

Deze berichten zijn misschien interessant