Een conventionele kamerthermostaat helpt om een fijn binnenklimaat te creëren. Je stelt er het gewenste aantal graden op in en je kunt er zeker van zijn dat de temperatuur in je woning aangenaam is. Maar het is natuurlijk nóg beter als je je verwarming vanop afstand kunt bedienen – bijvoorbeeld om ze in te schakelen zodra je ’s avonds op je werk vertrekt – en je je energieverbruik in realtime kunt volgen. Dat krijg je allemaal voor elkaar met een slimme thermostaat. Dit toestel verzamelt en verwerkt informatie, en stuurt die online door. Handig!

Slimme thermostaat: iets voor jou?

Een slimme thermostaat is nuttig, maar niet iedereen heeft er evenveel nood aan. Of je zo’n toestel al dan niet moet aanschaffen, hangt vooral af van hoe je je huidige thermostaat gebruikt. Stel je je klassieke thermostaat nu al heel gericht in? En verbruik je enkel energie om warmte te creëren op die specifieke momenten dat je er behoefte aan hebt? Dan is zo’n ‘smart’ thermostaat voor jou waarschijnlijk niet rendabel omwille van de relatief hoge aankoop- en installatieprijs.

Als je momenteel echter geen stooktijden ingeeft op je thermostaat (ofwel omdat dat niet gaat, ofwel omdat het programmeren te veel tijd of moeite kost), dan loont het wellicht de moeite om een intelligent exemplaar aan te schaffen.

Een intelligente thermostaat heeft heel wat voordelen…

Het spreekt voor zich dat je met een intelligente thermostaat heel wat energie bespaart. Zo'n thermostaat past dus perfect binnen het voornemen om duurzamer te verwarmen (dat heel wat mensen tegenwoordig onderschrijven). Het zal je bijvoorbeeld niet meer overkomen dat je je verwarming nodeloos het hele weekend laat aanstaan terwijl jij in een ver vakantiehuisje zit: je schakelt je installatie gewoon vanop afstand uit met je smartphone. Maar dat is niet het enige voordeel.

Een slimme thermostaat is ook …

  • gebruiksvriendelijk en dus perfect af te stemmen op jouw ritme en dat van je huisgenoten
  • overzichtelijk dankzij statistieken en real-time verbruikshistorieken
  • vaak zelflerend, wat betekent dat hij je gewoontes analyseert om je nog meer comfort te bezorgen

Een intelligente thermostaat is compatibel met de meeste verwarmingsketels, maar ga dit op voorhand zeker goed na. De installateur van je verwarmingsketel kan je hierover informeren.

… maar ook enkele nadelen

Aan een slimme thermostaat hangt een fiks prijskaartje. Bovendien heb je er niets aan als je geen smartphone- of tabletgebruiker bent. Daarnaast wordt het toestel onbedienbaar wanneer je zonder internet zit en is niet elke slimme thermostaat compatibel met een modulerende ketel. Tot slot moet je goed uitkijken met de beloftes die verbonden worden aan een slimme thermostaat. Misschien bespaar je wel minder dan je oorspronkelijk dacht, waardoor het even duurt voordat het toestel zich effectief terugverdient.  

Wat je ook doet, neem altijd de tijd om je thermostaat optimaal in te stellen. Zo zorg je voor meer comfort voor minder geld. Heb je nog een oude ketel? Dan realiseer je de grootste besparing met een nieuwe, energiezuinige installatie.

Deze berichten zijn misschien interessant