‘Heating Avenue 2019’ was een infodag voor professionals uit de verwarmingssector boordevol sessies, panelgesprekken, discussies en workshops. Het topic? De toekomst van fossiele brandstoffen in een sector in volle evolutie. Efficiëntie en de combinatie met hernieuwbare energie stonden daarbij centraal. Het besluit van deze leerrijke editie was dat stookolie héél wat troeven heeft voor de toekomst. We zetten de belangrijkste lessen voor jou als consument op een rijtje!

De CO2-uitstoot doen dalen

Wie een oude stookolieketel vervangt door een hoogrendementsketel wint op alle vlakken. Die omschakeling staat namelijk garant voor 30% meer energie-efficiëntie én 30% minder CO2-uitstoot. Zonder twijfel een duurzame zet – en toch hebben andere brandstoffen soms nog een ‘groener imago’. Als we de duurzaamheid van brandstoffen onder de loep nemen, moeten we echter rekening houden met de volledige levenscyclus, van ontginning tot en met eindverbranding. Uit dat complete plaatje blijkt dat mazout niet meer CO2-uitstoot veroorzaakt dan pakweg aardgas. Die laatste brandstof doet het vóór de eindverbranding namelijk een pak slechter dan stookolie, door onder meer methaanverliezen en het transport.

Combineren met hernieuwbare energie

Een hoogrendementsketel op stookolie is natuurlijk een prima begin, maar je kunt nog verder gaan, dankzij de combinatie met hernieuwbare energiebronnen. Denk daarbij aan zonneboilers voor je sanitair warm water, of een hybride systeem met een warmtepomp. Je mazoutvoorraad wordt dan alleen aangesproken wanneer er niet voldoende hernieuwbare energie is. Het is met andere woorden de back-up die op donkere winterdagen jouw warmtecomfort garandeert.

Een bijkomend voordeel is dat je met deze opties het elektriciteitsnetwerk niet of slechts in beperkte mate aanspreekt. En dat is zeker niet onbelangrijk, want het net komt in België onvermijdelijk onder druk te staan (denk aan het dreigend tekort na de nucleaire uitstap, de beperkte invoermogelijkheden, de opkomst van elektrische wagens, en ga zo maar door).

Het derde voordeel is dat een hybride verwarming een goedkope oplossing is bij de renovatie van verwarmingssystemen:

  • Een verwarmingsoplossing met stookolie en een zonneboiler is bijna drie keer goedkoper dan verwarmen met een elektrisch aangedreven warmtepomp. De CO2 -uitstoot is dan weer vergelijkbaar.
  • Een hybride systeem met een condensatieketel en een warmtepomp vraagt slechts de helft van je budget in vergelijking met een elektrische warmtepomp én de CO2-uitstoot ligt bijna een derde lager.

Deze berichten zijn misschien interessant