
Benieuwd hoe de verhoudingen van olie, gas en zonne-energie de komende decennia zullen evolueren in de wereld? Filip van den Abeele, zelfstandig pijplijningenieur, ging op zoek naar antwoorden in de rapporten van onder meer de World Energy Council, het International Energy Agency en het Noorse classificatiebureau DNV GL. Hij presenteerde zijn bevindingen over de globale energietransitie op “reFuel The Future”, de editie 2019 van het jaarlijkse Informazoutcongres.
De energietransitie in de wereld in cijfers
Het International Energy Agency (IEA) verwacht dat het primaire energieverbruik – in gas, zonne-, wind- en geothermische energie, steenkool, olie en kernenergie – tegen 2040 zo’n 27% zal stijgen. Dat mag niet verbazen, want tegen 2050 zou de wereldbevolking tot 9 miljard aangegroeid zijn, en al die mensen hebben natuurlijk energie nodig voor verlichting, verwarming en andere zaken. De grootste stijging is met 9,5% weggelegd voor gas, maar ook de vraag naar olie zal omhooggaan. Met een verwachte groei van 3,3% is deze energiebron de op drie na grootste stijger.
Zonne-energie: de kostenefficiënte energie
Zonne-energie belooft heel competitief te worden. Fotovoltaïsche zonnepanelen (voor elektriciteitsproductie) zullen, vooral onder invloed van China, een groei kennen van meer dan 50%. De kosten voor de productie van die zonnepanelen zullen dalen, wat een verdere groei bevordert, maar ook windenergie heeft heel wat potentieel. Experts voorspellen dat dit laatste type energie tegen 2035 in Europa de belangrijkste bron zal zijn voor het maken van elektriciteit.
Hernieuwbare én klassieke energiebronnen
Olie is een van de belangrijkste energiebronnen en zal dat – net als kernenergie – nog wel een tijdje blijven. Experts voorzien een energietransitie waarin een belangrijke rol is weggelegd voor stookolie. In België alleen al verwarmt een op de drie huishoudens met mazout, en daarvan bezit de helft een installatie die niet geoptimaliseerd is (met ouderwetse branders, bijvoorbeeld). Wanneer die allemaal zouden overstappen op een ketel met een A-label, besparen we gezamenlijk 3,1 miljoen ton CO2. Combineer je die nieuwe ketel bovendien met een hernieuwbare energiebron tot een hybride installatie, dan verdubbelt de CO2-besparing tot 5,7 miljoen ton. Is jouw ketel misschien ook aan vervanging toe? Raadpleeg onze bespaarsimulator om te weten te komen welk financieel voordeel die ingreep voor jou met zich mee zou brengen.