De prijs om van je mazoutketel een hybride installatie te maken

Ga terug naar het overzicht
Prijs
prijs mazoutketel

Wil je je verwarmingsinstallatie op mazout verduurzamen? Dan kun je ze transformeren tot een hybride systeem door er een zonneboiler of een warmtepomp aan te koppelen. Benieuwd naar de prijs van een mazoutketel in combinatie met hernieuwbare energie? We geven je graag enkele richtlijnen mee en helpen je kiezen.

Combinatie met hernieuwbare energie

1. De voordelen van een hybride systeem

Om je bestaande installatie duurzamer te maken, kun je ze koppelen aan hernieuwbare energie, zoals zonne-energie opgewekt door een zonneboiler of energie onttrokken aan de lucht door een warmtepomp. Zo’n hybride verwarmingssysteem is ideaal als je

  • milieubewust bent en wil gebruikmaken van de gratis warmte die de natuur biedt.

  • geen problemen hebt met een iets grotere initiële investering die je later terugverdient dankzij het grote rendement.
  • premies wil inzetten (bijvoorbeeld voor het plaatsen van een zonneboiler in combinatie met stookolieverwarming). 

2. De prijs van een zonneboiler

De prijs van een zonneboiler ligt doorgaans tussen de € 2.000 en de € 7.000 – een groot verschil, maar de functies en de capaciteit van de zonneboiler variëren nogal en hebben uiteraard een invloed op het kostenplaatje. De onderstaande tabel is richtinggevend.

Soort zonneboiler Aantal huisgenoten Gemiddelde prijs zonneboiler
(incl. btw en plaatsing)*
150 liter, 1 collector 1 à 2 €2.500 - €3.500
250 liter, 2 collectoren 3 à 4 €4.000 - €6.000
300 liter, collectoren 5 à 6  €5.000 - €7.000

*Alle prijzen vermeld in dit blogartikel zijn indicatief.

Bij de installatie van een zonneboiler heb je recht op een aantal premies. Zo kun je via het Vlaamse Gewest tot € 2.750 van je investering terugkrijgen – mét extra gemeentelijke premies die gaan van € 250 tot € 750. De terugverdientijd van je zonneboiler hangt af van je investering, de plaatsing van de zonneboiler en de energiebesparing. Meestal duurt het zo’n zes à zestien jaar tot je je investering terugverdiend hebt.

3. De prijs van een warmtepomp

Voor een (kleine) lucht/water-warmtepomp mag je dan weer tussen de € 5.000 en € 10.000 neertellen, exclusief installatiekosten. Overweeg je een bodem/water-warmtepomp of geothermische warmtepomp, dan is de investering groter. De netbeheerder deelt echter een premie uit voor warmtepompen, en die kan oplopen tot maximaal 40% van het factuurbedrag. Meestal duurt het zo’n tien jaar voordat je je investering terugverdiend hebt.

Koolstofarme brandstoffen

Weet tot slot dat je nog duurzamer kunt verwarmen met koolstofarme brandstoffen zoals HVO, Ptl of Power-to-Liquid, FAME en BtL of Biomass-to-Liquid. Bestaande ketels kun je met kleine aanpassingen perfect laten draaien op die koolstofarme brandstoffen.

Gerelateerde berichten

Je woning energie-efficiënter maken vraagt vaak een behoorlijke investering. Wat zijn de opties als...
Hoge energieprijzen doen ons nadenken over onze verwarming. Wij maakten de berekening: je cv-ketel...