De mazoutlevering gespreid betalen: het kan!

Ga terug naar het overzicht
Prijs
mazoutprijs

Nadat je je verwarming zomerklaar hebt gemaakt, breek je er je hoofd wellicht niet meer over, gewoon omdat je ze niet nodig hebt tijdens de zomermaanden. Toch is de zomer vaak een goede periode om mazout te bestellen. Zo loop je enerzijds niet het risico om, tegen dat je je verwarming wél kunt gebruiken, te beseffen dat je te laat besteld hebt, en zo heb je anderzijds een kost minder tijdens de ‘dure’ maanden. (De schoolstart in september durft vaak nogal prijzig uitvallen, en in december is het shoppen geblazen voor de feestdagen.) Ben je van plan om mazout te bestellen? Weet dat je de financiële druk nog kunt verlichten door gespreid te betalen. Je krijgt wel een grote levering mazout, maar zonder ineens een grote som te moeten betalen.

Gespreid betalen: overleg met je leverancier

Wil je liever niet je hele mazoutlevering in één keer betalen? Contacteer dan je leverancier en informeer naar de verschillende oplossingen (afbetaling of vooruitbetaling) om je levering gespreid te betalen.

In wat volgt beschrijven we het meest gebruikte systeem van gespreid betalen. Om te beginnen bepaal je samen met je leverancier je geschat jaarverbruik. Waarom? Je maandbijdrage wordt gebaseerd op basis van je geschat jaarverbruik, zonder extra kosten of interesten. Ook onze tool kan een inschatting maken van welk bedrag je maandelijks zou moeten betalen.

Jaarlijks gebeurt er dan een verrekening tussen je geschat jaarlijks verbruik en je effectief verbruik. Heb je meer of minder verbruikt? Je saldo wordt verrekend in het volgende jaar, na overleg met je leverancier, en er wordt een nieuw maandelijks bedrag afgesproken. Je krijgt een heldere jaarlijkse afrekening (met daarop een overzicht van je levering, je betaling en het eventuele restsaldo).

Een nieuw afgesloten contract

Voor ‘gespreid betalen’ moet je een contract sluiten. Is het de eerste keer dat je van deze optie gebruikmaakt? Dan moet je de helft van de eerste levering onmiddellijk betalen op de dag van de levering en de rest in maandelijkse schijven. Deze 50%-regel geldt niet meer voor de volgende leveringen.

De voorwaarden voor gespreide betaling

Aan zo’n gespreide betaling zijn een aantal administratieve voorwaarden verbonden. Zoals we net vermeldden, moet je een contract sluiten (dat hoeft niet bij een gewone mazoutaankoop). Dat contract wordt gesloten voor een bepaalde duur met een maximum van 24 maanden en het wordt automatisch verlengd, tenzij je het opzegt. Er geldt een opzegtermijn van één maand om het contract te stoppen. Na de opzegging moet je leverancier je binnen de dertig dagen na de einddatum van de overeenkomst de afrekening bezorgen. Heb je een nieuwe of eerste overeenkomst van bepaalde duur vroegtijdig opgezegd? Dan kan jou maximaal 75 euro aangerekend worden.

Tot slot moet je eerste levering minstens 1.000 liter bedragen en mag ze maximaal gelijk zijn aan je jaarverbruik. Ook voor volgende leveringen geldt de minimumhoeveelheid van 1.000 liter, tenzij je tankcapaciteit kleiner is dan 1.200 liter. In dat laatste geval wordt er 900 liter geleverd.

Gerelateerde berichten

Je woning energie-efficiënter maken vraagt vaak een behoorlijke investering. Wat zijn de opties als...
Hoge energieprijzen doen ons nadenken over onze verwarming. Wij maakten de berekening: je cv-ketel...