De kostprijs van een nieuwe mazoutketel

Ga terug naar het overzicht
Prijs
nieuwe-mazoutketel

Een mazoutketel gaat lang mee, maar misschien is de jouwe toch stilaan aan vervanging toe – omdat hij te oud wordt, omdat er mankementen opduiken of omdat een nieuwe ketel gewoonweg een pak zuiniger zou zijn. Dan kun je opteren voor een nieuwe mazoutketel op zich — bijvoorbeeld een condensatieketel — of voor een hybride installatie waarbij je stookolie combineert met hernieuwbare energie. Benieuwd naar de prijs van deze twee soorten installaties? We geven je graag enkele richtlijnen mee.

Wanneer heb je een nieuwe mazoutketel nodig?

Een stookolieketel gaat vaak meer dan dertig jaar mee, zeker als je hem goed onderhoudt, zoals de wet het voorschrijft. Enkel de brander moet je na ongeveer vijftien jaar vervangen. Maar wacht niet tot er problemen zijn. Is je ketel meer dan twintig jaar oud, dan kijk je toch het best uit naar een nieuw exemplaar. Ook een jongere ketel kun je eventueel vervangen door een modernere variant die minder verbruikt, efficiënter werkt en minder CO2 uitstoot.

Zo brengen fabrikanten van verwarmingstoestellen al ‘Future Fuels Ready’-ketels op de markt. Die ketels zijn speciaal ontwikkeld voor de koolstofarme vloeibare brandstoffen die de broeikasgassen verder zullen doen dalen. De verwarmingssector ijvert trouwens ook voor een Green Fuels-label voor bestaande ketels, die met kleine aanpassingen klaar zijn voor deze koolstofarme brandstoffen.

Condensatieketel of hybride installatie?

Ga je een nieuwe mazoutketel kopen, dan moet je goed nadenken over het type installatie. Je kunt bijvoorbeeld je stookolieketel koppelen aan hernieuwbare energie, zoals zonne-energie opgewekt door een zonneboiler. Zo’n hybride verwarmingssysteem is ideaal als je

  • milieubewust bent en wil gebruikmaken van de gratis warmte die de natuur biedt.
  • geen problemen hebt met een iets grotere initiële investering die je later terugverdient dankzij het hoger rendement.
  • premies wil inzetten (bijvoorbeeld voor het plaatsen van een zonneboiler in combinatie met stookolieverwarming).

Verwarm je liever enkel met stookolie? Uit een onderzoek van het onafhankelijke studiebureau Ph. Deplasse & Vennoten blijkt dat een condensatieketel met energielabel A de voordeligste keuze is. Ten slotte speelt het energielabel een rol. Bekijk gerust eens ons overzicht van alle beschikbare ketels met label A.

Kostprijs van een nieuwe mazoutketel of hybride installatie

Het type installatie en de capaciteit bepalen de aankoopprijs van je nieuwe verwarmingsketel op mazout. De onderstaande prijslijst geeft alvast een indicatie. De informatie komt uit een recente studie uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Ph. Deplasse & Vennoten, met als uitgangspunt een gemiddelde Belgische woning met vier inwoners. Deze ‘standaardwoning’ heeft drie gevels, twee verdiepingen en een oppervlakte van 180 m2, voor een totale warmtebehoefte van 28.000 kWh per jaar.

25 kW verwarming en sanitair warm water

Minimumprijs

Maximumprijs

Condenserende mazoutketel met A-label

€ 5.000

€ 7.500

Condenserende mazoutketel met A-label + zonneboiler

€ 7.500

€ 10.000

Condenserende mazoutketel met A-label + warmtepomp

€ 10.000

€ 15.000

Natuurlijk moet je naast de aankoopprijs de installatie van je nieuwe mazoutketel, de onderhoudskosten en het verbruik in rekening brengen. Om het precieze kostenplaatje voor de installatie in jouw situatie te kennen, vraag je het best een offerte aan. Het gaat bijvoorbeeld niet alleen om de werkuren, maar ook om de tubering van de schouw, het leggen van leidingen, de elektriciteitswerken, de attesten en ga zo maar door.

De toekomst is aan de koolstofarme brandstoffen

Afsluiten doen we met een laatste belangrijke argument om terug te investeren in een stookolieketel, namelijk de koolstofarme vloeibare brandstoffen die we eerder al vermeldden. In de nabije toekomst zal je die brandstoffen in de (bestaande) stookolieketels kunnen gebruiken. Dus, ook al zal je nieuwe mazoutketel op termijn niet meer (uitsluitend) met mazout werken: hij blijft een goeie keuze!

Gerelateerde berichten

Vraag je je af of mazoutgebruikers ook kunnen genieten van energiepremies? Jazeker! Hier ontdek je...
Wil je je mazouttank laten verwijderen? Dan vraag je je vast af hoeveel dat kost en of je premies...