De kostprijs van een nieuwe mazoutketel

Ga terug naar het overzicht
Prijs
prijs mazoutketel

Een mazoutketel gaat lang mee, maar misschien is de jouwe toch stilaan aan vervanging toe – omdat hij te oud wordt en je niet wil wachten tot er eventueel mankementen opduiken, of omdat een nieuwe ketel gewoonweg een pak zuiniger zou zijn. Dan kun je opteren voor een nieuwe mazoutketel op zich, of voor een hybride installatie. In het laatste geval ondersteunt je mazoutketel een hernieuwbare energiebron, zoals zonne-energie opgewekt door een zonneboiler. Benieuwd naar het prijskaartje van deze twee varianten? We geven je graag enkele richtlijnen mee.

Condensatieketel, of hybride installatie?

De eerste overweging die je moet maken, is de keuze voor alleen een ketel, of voor een combinatie met hernieuwbare energie. De laatste optie is ideaal als je …

  • milieubewust bent en gebruik wil maken van de gratis warmte die de natuur biedt
  • geen problemen hebt met een iets grotere initiële investering die je later terugverdient dankzij het grote rendement
  • premies wenst te gebruiken (bijvoorbeeld voor het plaatsen van een zonneboiler in combinatie met stookolieverwarming)

Wat kost een nieuwe mazoutketel?

Het prijskaartje beïnvloedt je keuze wellicht ook. De onderstaande tabel kan een indicatie geven. De informatie komt uit een recente studie door het onafhankelijke onderzoeksbureau Ph. Deplasse & Associés. Het uitgangspunt was een gemiddelde Belgische woning met vier inwoners. Deze ‘standaardwoning’ heeft drie gevels, twee verdiepingen en een oppervlakte van 180 m2, voor een totale warmtebehoefte van 28.000 kWh per jaar.

25 kW verwarming en sanitair warm water

Minimumprijs

Maximumprijs

Condenserende mazoutketel met A-label

5.000 €

7.500 €

Condenserende mazoutketel met A-label + zonneboiler

7.500 €

10.000 €

Condenserende mazoutketel met A-label + warmtepomp

10.000 €

15.000 €

 

Opgelet: om de precieze prijs te kennen die voor jouw situatie van toepassing zou zijn, vraag je natuurlijk beter een offerte aan. De indicaties die we hierboven gaven, houden namelijk geen rekening met installatiekosten. Daartoe behoren niet alleen aan de werkuren, maar bijvoorbeeld ook de tubering van de schouw, het leggen van leidingen, de elektriciteitswerken, de attesten, en ga zo maar door.

Gerelateerde berichten

Wil je je mazouttank laten verwijderen of buiten gebruik stellen? In dit artikel vertellen we je...
Een eerste mazoutvoordeel? De prijs voor stookolie ligt niet vast, dus je kunt tarieven vergelijken...