Misschien denk je dat een verwarmingsketel op stookolie niet zonder een traditionele schoorsteen kan? Sta ons toe dat beeld even bij te stellen. Tegenwoordig zijn er namelijk tal van modellen op de markt die geen schoorsteen nodig hebben. De werking van beide installaties verschilt amper, alleen werkt een schoorsteen via onderdruk (of trek), terwijl de afvoer van verbrandingsgassen in een installatie zonder schoorsteen in overdruk gebeurt. Ben jij de trotse bezitter van een schoorsteen? Dan doe je er goed aan even door deze aandachtspunten te scrollen.

Elke bocht is een belemmering!

De perfecte schoorsteen loopt kaarsrecht, of toch minstens zo recht mogelijk. Als het toch niet anders kan, is een bocht van 45° het beste alternatief. Ook veranderingen van doorsnede of vorm (bijvoorbeeld van vierkant naar cirkelvorming) moet je proberen te vermijden. Een cirkelvorm is daarbij een betere keuze dan een vierkant, want die eerste vorm leidt tot een kleiner contactoppervlak of warmte-uitwisselingsvlak. Tot slot is het belangrijk dat de doorgang niet belemmerd wordt door een kap of een afdekplaat.

Hoe gladder vanbinnen, hoe beter

De binnenafwerking van een schoorsteen is het best zo glad mogelijk. Hoe ruwer het oppervlak, hoe groter de oppervlakteweerstand. Die traditionele bakstenen variant die je voor de geest haalt als je het woord ‘schoorsteen’ ziet, scoort op dit punt natuurlijk niet zo goed. Gelukkig zijn er schoorsteenpotten op de markt die vanbinnen geglazuurd zijn, of die een voering in roestvrijstaal hebben.

De temperatuur in je schoorsteen

Wat veel mensen niet weten, is dat de temperatuur in een schoorsteen van cruciaal belang is voor de werking. Er ontstaat namelijk pas trek als de schoorsteen warm is, want de gassen koelen dan het minste af (warme gassen zetten uit en worden lichter, waardoor ze stijgen). Bovendien moet je schoorsteen goed geïsoleerd zijn om geen condensatie te krijgen. Plaats de isolatie over de hele lengte en kies uiteraard voor een variant die bestand is tegen hoge temperaturen. 

Jaarlijkse reiniging

Sinds 1978 is het jaarlijks onderhoud van je schoorsteen verplicht, samen met het onderhoud van je ketel en je brander. Door trouw de wet te volgen, sla je twee vliegen in een klap, want je vermijdt roetaanslag en verstoppingen.

Deze berichten zijn misschien interessant