De drie pijlers van duurzaam verwarmen

Ga terug naar het overzicht
duurzaam verwarmen

Eerder dit jaar publiceerden 999 experts in opdracht van het Wereld Economisch Forum een rapport dat een intrigerende vraag beantwoordde die ons allemaal aangaat, namelijk: ‘Welk wereldwijd risico zal zich de komende tien jaar het meest waarschijnlijk laten voelen?’ Hun antwoord zal je – in tijden van terreur – misschien verbazen. Met stip op nummer 1 stond de dreiging van klimaatopwarming. En dat is geen ver-van-mijn-bed-show. Gelukkig kan jij wel degelijk iets doen om opwarming van de aarde mee te helpen tegengaan, namelijk door zuinig om te springen met energie en duurzaam te verwarmen. In dit artikel maken we dat graag concreet.

Hernieuwbare energie of een hybride installatie

Met hernieuwbare energie, bijvoorbeeld via zonnepanelen of een warmtepomp, doe je het milieu natuurlijk een plezier en verklein je je ecologische voetafdruk. Heb je al een bestaande installatie op mazout? Laat je ook daar niet door tegenhouden, want ze valt te combineren met hernieuwbare energie, zodat je een hybride installatie krijgt met thermische zonnepanelen of warmtepomp. Mazout is dan het plan B waarop je kan terugvallen bij stevige en/of langdurige kou. 

Verwarming afgestemd op je behoeften

Hernieuwbare energie is één ding, maar je gebruik ervan is nog iets helemaal anders. Dat je de verwarming niet laat aanstaan als je op reis vertrekt, spreekt voor zich, maar je kunt nog veel meer doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een slimme thermostaat? Die toestellen zijn vaak zelflerend, dus ze analyseren je gewoontes om er nog beter op afgestemd te raken.

Duurzaam verwarmen: alleen mogelijk met isolatie!

Tot slot is het cruciaal om goed te isoleren en geen energie verloren te laten gaan. Eerst en vooral moet je het dak aanpakken, want langs daar ontsnapt de meeste warmte. Maar ook je oude beglazing vervangen door driedubbel glas en spouwmuurisolatie laten aanbrengen maakt een wereld van verschil. Zie je het liever niet meteen zo groots? Wees gerust: ook kleine ingrepen helpen, zoals je leidingen isoleren en radiatorfolie plaatsen.

Gerelateerde berichten

Een warmtepompboiler is een soort lucht/water-warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt om zo...
Zonnepanelen zijn een slim idee voor het milieu en voor je portemonnee. Maar niet alles wat je...