Met een condensatieketel op mazout zit je goed. Zo’n ketel haalt namelijk een bijzonder hoog rendement: hij recupereert het merendeel van de warmte uit de rookgassen in plaats van ze gewoon door de schouw te jagen. Gevolg: je verbruikt minder energie, je betaalt minder en je doet het milieu een plezier. In vergelijking met een lagetemperatuurketel – evengoed een heel ecologische keuze – heeft een condensatieketel het voordeel dat je enkel een kunststofbuis moet voorzien in de bestaande schoorsteen. Dit terwijl je voor een lagetemperatuurketel een iets duurdere en moeilijker te plaatsen inox buis nodig hebt. En dat brengt ons bij een vraag waar veel stookoliegebruikers mee zitten, namelijk: hoe gebeurt de rookgasafvoer bij een condensatieketel nu eigenlijk?

Rookgasafvoer bij condensatieketel

De kunststofbuis die we in de inleiding vermeldden, kan een enkelwandige of dubbelwandige buis zijn.

  • Een enkelwandige zal de rookgassen afvoeren, maar de aanvoer van verse lucht gebeurt via de opstellingsruimte van de ketel.
  • Een dubbelwandige buis vervult de twee functies: ze zorgt voor de aanvoer van verse lucht én de afvoer van rookgassen. Daarom is dit per definitie een dubbelwandige buis. Door de buitenste ring stroomt de aangezogen lucht, en door de binnenste buis verdwijnen de rookgassen.

Maak je over deze buis echter niet te veel zorgen: ze wordt standaard meegeleverd door de fabrikant van je condensatieketel. Wel belangrijk is dat de buis vakkundig wordt geïnstalleerd, zodat er bijvoorbeeld geen luchtlekken of obstructies zijn na plaatsing in je bestaande schoorsteen.

De regels voor de plaatsing

De plaatsing van het rookgasafvoerkanaal is uiteraard aan strenge regels onderworpen, om de brandveiligheid te garanderen en CO-vorming  te vermijden. Laat deze klus dus altijd over aan een erkend technicus. Die houdt rekening met

  • de Vlaamse wetgeving (bijvoorbeeld het Vlaams stooktoestellenbesluit),
  • de Belgische NBN-normen die van toepassing zijn,
  • de Europese normen over rookgasafvoersystemen (types, materialen, wandikte, …)
  • en andere regels, zoals de installatie-instructies die de fabrikant meegeeft.

Tijdens de keuring voor de ingebruikname voert de technicus onder meer proeven uit met een rookgasanalysetoestel en controleert hij de aanvoer van de verbrandingslucht.

Het onderhoud van het rookgasafvoerkanaal

Je moet het rookgasafvoerkanaal laten onderhouden – lees: mechanisch vegen en de algemene staat van het kanaal en het verbindingsstuk met het stooktoestel nakijken – door een schoorsteenveger of door een erkend technicus. Als je voor de eerste optie kiest, dan moet je wel een reinigingsattest van de schoorsteenveger kunnen voorleggen aan de technicus voordat die aan de reiniging en het onderhoud van je ketel begint.[1]

Contact opnemen met zo’n erkend technicus? Met onze handige adressengids vind je meteen een specialist bij jou in de buurt.

 

[1] Bron: “Het stooktoestellenbesluit en het VLAREL: aandachtspunten voor technici”, 24 december 2018, p. 5 en 11. https://omgeving.vlaanderen.be/sites/default/files/atoms/files/20181224%20aandachtspunten%20voor%20technici%20stooktoestellenbesluit%20en%20VLAREL_0.pdf

Deze berichten zijn misschien interessant