Heel wat mensen springen vandaag al slim om met energie. Ze programmeren bijvoorbeeld hun thermostaat optimaal, zodat ze geen graad te veel verwarmen of niet verwarmen op momenten dat het niet nodig is (onder meer wanneer ze met vakantie zijn). Of ze laten de temperatuur van hun warmwaterboiler een beetje zakken. Als je hun voorbeeld volgt, bespaar je flink op je energiefactuur. Maar de energieprijzen liggen nu eenmaal behoorlijk hoog. Mazout heeft op dat vlak echter een heel aantal unieke voordelen, zodat je je toch niet blauw hoeft te betalen om je woning en sanitair water te verwarmen. Ontdek er hier alles over!

Precies op het juiste moment bestellen

De prijs van mazout fluctueert. Hij is namelijk afhankelijk van onder meer de prijs van een vat ruwe aardolie op de internationale markt en de koers van de dollar. En met die prijsschommelingen doe jij je voordeel! Je kiest namelijk zelf wanneer je bestelt, zodat je kunt wachten tot het moment waarop de prijzen een duik nemen. Hou de prijzen dus in de gaten en speel het slim. Tip: wacht niet té lang, want als je je mazouttank pas laat bijvullen wanneer er nog slechts een bodempje in zit, loop je het risico dat je leidingen verstoppen – en dan doe je je besparingen natuurlijk in één klap teniet.   

Leveranciers vergelijken loont

Van gas- of energieleverancier wisselen heeft soms wel wat voeten in de aarde. Je moet je door een berg papierwerk worstelen en krijgt vaak opzegvergoedingen aangerekend. Mazout bestellen heeft op dat vlak meer weg van een brood gaan kopen: je kiest zelf bij welke bakker je gaat, en je wisselt desnoods elke week af. Voor mazout bestellen geldt hetzelfde principe. Je kunt met andere woorden voor elke levering een beroep doen op een andere leverancier, waardoor je opnieuw flink kunt besparen.

Een mazoutleverancier is  gebonden aan de officiële maximumprijzen uit het programma-akkoord dat is afgesloten tussen de Belgische Staat en de Belgische Petroleum Federatie, maar mag gerust onder die prijs blijven. De maximumprijs zorgt voor de bevoorradingszekerheid en stabiliteit (hevige prijsschommelingen zijn uit den boze), maar dat is alleen maar goed nieuws voor jou als consument, want je kunt nog altijd gaan ‘rondshoppen’.

Energieprijzen… maar kwaliteit telt ook!

Om je uitgaven te beperken en een goedkope mazoutlevering te garanderen, bestaat er tot slot nog een derde tip. Je kunt opteren voor  gewone mazout in plaats van voor mazout van hogere kwaliteit (waarvoor je iets meer moet neertellen).

 

Let op: mazout van hogere kwaliteit (ook wel ‘geadditiveerde mazout’ genoemd) mag dan duurder zijn in aankoop dan gewone mazout, het rendement ervan ligt wel hoger. Dankzij de additieven waarmee die mazout van hogere kwaliteit is verrijkt, haal je meer warmte uit de mazout en vormt er zich minder aanslag in je verwarmingsketel. Dat betekent dat mazout van hogere kwaliteit op de lange termijn wel degelijk voordeliger kan dan klassieke mazout.

Deze berichten zijn misschien interessant