Een nieuwe bovengrondse stookolietank biedt heel wat voordelen. Zo’n tank is niet alleen makkelijk te plaatsen en te onderhouden, maar ook makkelijk visueel te controleren. Bovengrondse stookolietanks bestaan in enkelwandige en dubbelwandige varianten. Een nieuw geplaatste stookolietank in het Vlaams gewest moet dubbelwandig zijn of enkelwandig ingekuipt. In het Waals Gewest geldt die verplichting tot inkuiping niet, maar wordt het wel sterk aangeraden. Waarom is dat het geval?

Wat is het nut van zo’n inkuiping?

Een inkuiping (ook wel ‘opvanglade’ genoemd) is een vloeistofdichte bak waarin je bovengrondse stooktank wordt geplaatst. Die bak heeft slechts één functie, maar het is wel een hele belangrijke, namelijk: de brandstof opvangen bij een eventueel lek. De kans is natuurlijk niet bijzonder groot, maar als je stookolietank ooit toch lekt, loopt de stookolie dus gewoon in de inkuiping en wordt bodemverontreiniging vermeden.

Grootte en materiaal: enkele richtlijnen

In Vlaanderen gelden er een aantal richtlijnen voor de inkuiping van je bovengrondse stookolietank. Zo moet de inkuiping groot genoeg zijn om de totale inhoud van de tank te kunnen opvangen én moet ze koolwaterstofdicht zijn. Gewoon metselen is dus niet voldoende: je moet je inkuiping (laten) bekleden met waterdichte mortel, epoxyverf of een speciale liner of coating. Daarnaast moet je opvanglade bestand zijn tegen de druk die zou kunnen ontstaan bij een breuk in de tank.

Ook ben je verplicht om minstens een halve meter ruimte te laten tussen de wand van de inkuiping en de wand van je stookoliereservoir. Waarom die regel in het leven werd geroepen? Wel, hij maakt het mogelijk om de buitenwand later nog makkelijk te controleren. Tot slot mag geen enkele leiding of doorgang de dichtheid van de inkuiping verstoren – een regel die wellicht voor zich spreekt.

Vraag hulp aan een expert

Wil je je bovengrondse mazouttank laten inkuipen? Dan doe je het best een beroep op een MazoutExpert met specialisatie tank.

Deze berichten zijn misschien interessant