Je probeert het milieu zo min mogelijk te belasten door je leefgewoonten aan te passen. Misschien maak jij er een punt van om enkel lokale producten te kopen en groenten en fruit van het seizoen te eten, of om je verwarming eens op 20 graden in plaats van 21 graden in te stellen. Maar wellicht verspil je tóch nog meer energie dan je denkt. Op zondag de auto nemen om naar de bakker te gaan in plaats van de fiets, gewoon omdat het een beetje regent: iedereen maakt er zicht weleens schuldig aan. Maar ook in huis kun je misschien afrekenen met onnodig energieverbruik. Ontdek hier vier concrete tips om energieverspilling tegen te gaan!

1.Ledlampen: waar wacht je nog op?

Dat je energie bespaart door overal in huis voor ledlampen te kiezen, moeten we je waarschijnlijk niet meer vertellen. Maar heb jij er eigenlijk echt al werk van gemaakt? Wie ‘nee’ moet antwoorden, trekken we definitief over de streep door de feiten nog eens op een rijtje te zetten. Van de energie die gloeilampen gebruiken, wordt namelijk slechts 10 à 15% omgezet in licht, terwijl al de rest verloren gaat in de vorm van warmte. Studies maken gewag van een gemiddeld jaarverbruik van 503 kWh voor halogeenlampen van 300 W, terwijl spaarlampen van 12 W slechts 20 kWh per jaar verbruiken en ledlampen het nóg beter doen. Bovendien kost het amper moeite om je lampen te vervangen. Drie, twee, een ... start!

2.Dat water mag ietsje minder warm

Check de temperatuur van je boiler: je bespaart enorm veel energie door die een beetje te laten zakken en je hoeft daardoor niet eens in te boeten op comfort. Staat jouw boiler ingesteld op 70 graden? Dan mag je temperatuur gerust verlagen naar 60 graden. Je zou de temperatuur eventueel nog wat kunnen laten zakken, maar dan loop je het risico dat bacteriën (meer bepaald de legionellabacterie) zich ontwikkelen in je leidingen – en dat is uiteraard niet de bedoeling.

3.Hou je koelkast koel

Zet je koelkast en vriezer niet naast een warmtebron om energieverspilling tegen te gaan. Dat klinkt logisch, maar in de meeste huizen prijken die toestellen net naast het fornuis of de (microgolf)oven. Een té koele plaats (een ruimte waar de temperatuur lager is dan 15 graden) is echter evenmin ideaal: een koelkast of vriezer werkt namelijk pas als het verschil tussen de gevraagde temperatuur binnenin en de kamertemperatuur groot genoeg is. Concreet komt dat in de meest gevallen neer op een verschil van 5 graden.

Bovendien zet je je koelkast en vriezer bij voorkeur op tien centimeter van de muur. Die toestellen werken immers hard om hun binnenkant koel te houden en tijdens dat proces komt er warmte vrij. Die moeten ze makkelijk kwijt kunnen via de achterkant, anders moeten ze harder werken om het binnenin koud te houden, waardoor ze dus meer stroom verbruiken.

4.Energieverspilling? De droogkast pleit schuldig

Een droogkast verbruikt twee tot drie keer zoveel energie als een wasmachine. Hoewel het concrete verbruik natuurlijk afhangt van het energielabel van het toestel en jouw gebruik (niet alleen het aantal droogbeurten, maar ook het gekozen programma), ligt de conclusie behoorlijk voor de hand: laat je was zoveel mogelijk buiten drogen of in goed verluchte ruimte op een wasrek. Je natte kleren over de radiatoren leggen is echter geen goed idee, omdat die hun warmte dan onvoldoende kunnen verspreiden.

Deze berichten zijn misschien interessant