In 3 stappen naar een koolstofarme verwarming

Ga terug naar het overzicht
hernieuwbare vloeibare brandstoffen

De Europese en Belgische overheden introduceren heel wat regels om de energie-efficiëntie te verbeteren, hernieuwbare energie te promoten en de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Maar ook jij kunt je steentje bijdragen, en zo een pak minder verbruiken. Ontdek onze ‘quick wins’!

 

Politieke en reglementaire omkadering

De EU heeft zich tot doel gesteld om tegen 2020 20% minder broeikasgassen uit te stoten, 20% meer hernieuwbare energiebronnen aan te spreken en 20% meer energie-efficiëntie te behalen. Tegen 2030 stijgen die percentages tot respectievelijk 40 à 45%, 32% en 32,5%. Naast deze klimaatdoelstellingen wil de EU het Akkoord van Parijs uitvoeren, een langetermijnstrategie om de uitstoot te verlagen die idealiter tegen 2050 tot een koolstofarme samenleving zou leiden. Tot slot valt het zogenaamde pakket schone energie (waartoe onder meer de richtlijn inzake hernieuwbare energie behoort) uiteen in een heel aantal nationale stappenplannen om gebouwen koolstofvrij te maken.

Concrete toepassing: drie stappen

Jij kunt als stookolieconsument in drie stappen je steentje bijdragen – en dat levert jou natuurlijk ook een financieel en ecologisch voordeel op.

1.Start met efficiënter verwarmen

Stap één is de warmtevraag verminderen en efficiënter stoken. Het gros van de woningen in ons land is namelijk ouder dan 20 à 30 jaar, en voor zulke gebouwen is het bijvoorbeeld niet evident om de bestaande ketel te vervangen door een warmtepomp zonder eerst de gebouwschil bijkomend te isoleren en een ketelvernieuwing door te voeren.

a.Je woning beter isoleren

30% van de gebouwen in België is nog niet voorzien van dakisolatie, terwijl die ingreep toch resulteert in een energiebesparing van 30%. 20% van de woningen heeft nog geen dubbel glas, waardoor hun eigenaars een besparing van 15% mislopen. Voor muur- en vloerisolatie is er zelfs nog meer werk aan de winkel: die ontbreekt in respectievelijk 65% en 75% van het Belgische woningenpark. Er is met andere woorden héél wat ruimte voor verbetering. Bij jou ook? Weet dat je dak en ramen isoleren je de grootste winst oplevert en dat je voor de werken premies kunt aanvragen. Enkele richtprijzen, plaatsing en btw inbegrepen:

  • Dak: 13 tot 70 euro/m²
  • Ramen: 200 tot 800 euro/m²
  • Spouwmuur: 18 tot 27 euro/m²
  • Vloer: 20 tot 30 euro/m²

b.Je oude stookolieketel vervangen

60% van bestaande woningen die op stookolie verwarmd worden, is nog niet voorzien van een hoogrendementsketel. Wanneer je daarvoor opteert in combinatie met een betere isolatie, kun je een energiebesparing van 50 à 60% realiseren. Wanneer je enkel je verwarmingsinstallatie aanpakt en niet bijkomend isoleert, mag je op een besparing van 30% rekenen. Iets voor jou? Met onze bespaarsimulator bereken je in een handomdraai hoeveel het jou concreet zou opleveren om je oude stookolieketel te vervangen door een moderner en duurzamer exemplaar.

2.De volgende stap: combineren met hernieuwbare energie

Als je een duurzame stookolieketel hebt en de nodige isolatiemaatregelen trof, kun je een stapje verder gaan met een hybride installatie.

a.Met een zonneboiler

Het rendement van een nieuwe mazoutinstallatie in combinatie met een zonneboiler ligt heel wat hoger dan dat van een klassieke verwarmingsketel. Je verbruikt met een nieuwe, condenserende mazoutketel tot 30% minder energie dan met een oude verwarmingsketel. Door de combinatie met een zonneboiler kun je nog eens 10% extra besparen, waardoor je uitkomt op een besparing van 40%. Dat houdt ook meteen in dat je met dit hybride systeem 40% minder CO2 uitstoot.

b.Met een warmtepomp

Het rendement van een nieuwe stookolie-installatie in combinatie met een warmtepomp ligt opnieuw heel wat hoger dan dat van een oude verwarmingsketel. Door de ketel te vervangen door een condensatieketel verbruik je op koude dagen ook in dit geval natuurlijk 30% minder energie dan met een oude verwarmingsketel. Op warmere dagen werkt de warmtepomp dan weer erg efficiënt, zodat je jaarenergieverbruik zelfs met 60% daalt in vergelijking met een oude verwarmingsketel én je je CO2-uitstoot halveert.

3.Nieuwe vloeibare brandstoffen in jouw tank.

Tot slot zullen binnenkort CO2-arme en -neutrale synthetische vloeibare brandstoffen gradueel de klassieke brandstoffen vervangen. Je kunt die nieuwe vloeibare brandstoffen gebruiken zonder ingrijpende aanpassing aan je bestaande stookolie-installatie.

Wil je al het bovenstaande nog eens op een rijtje zetten? Check dan zeker deze video.

Gerelateerde berichten

We deden een onderzoek naar de gewoontes van de Belg wat betreft het onderhoud van zijn...
Eind 2019 bevroegen we 2.217 Belgische mazoutgebruikers om na te gaan waaraan ze belang hechten en...