10 bevindingen uit het Renovatieonderzoek

Ga terug naar het overzicht
Pro

Informazout was opnieuw een partner van het Essencia Renovatieonderzoek. Dat is een online enquête die plaatsvond in 2018 bij 2500 respondenten. Er werd gevraagd naar renovatieactiviteiten van 2017.

We zetten graag de 10 belangrijkste bevindingen van het Renovatieonderzoek voor u op een rijtje. 

5 algemene inzichten 

1. België blijft een renovatieland pur sang. Meer dan de helft van onze residentiële gebouwen is meer dan 55 jaar oud. 75% van de woonmarkt is ouder dan 35 jaar. 

Slechts 1 op 3 huiseigenaars voerde werken uit

2. Ondanks het aanzienlijke renovatiepotentieel daalt het aantal verbouwingswerken in ons land. Sinds 2012 zien we 11% minder uitgaven. In 2017 daalde het aantal renovaties t.o.v. 2016. Slechts 1 op 3 huiseigenaars voerde werken uit.   

3. Door budgettaire uitdagingen zien we dat werken langer duren dan vroeger: 5 i.p.v. 3 jaar.

 

4. Het aandeel van doe-het-zelf-verbouwingen is niet veranderd in 2017 t.o.v. 2016.

 

5. 54% van respondenten heeft verbouwplannen.

 

5 inzichten over warmte en energie

hoofd en bijverwarming

1.    25% van de respondenten verwarmt met stookolie (38% in Wallonië). 89% zegt de afgelopen 3 jaar niet van hoofdenergiebron veranderd te zijn (93% in Wallonië).

2. 4,6% van de Belgische renoveerders verving zijn verwarmingsketel. In 2016 was dat nog 7%. Ketelvervanging staat op de 6de plek in het overzicht van alle werkzaamheden. 

 

3. In 2017 heeft 6,3% een nieuw verwarmingssysteem aangeschaft. Het merendeel van deze mensen (57%) heeft een condensatieketel geplaatst, 14% een zonneboiler en thermische collector. 47% vervingen een installatie jonger dan 20 jaar. 42% verving de installatie om meer rendement te hebben, 45% omdat de installatie stuk was.

 

4. Bij hernieuwbare energie zien we een sterke terugval van de fotovoltaïsche zonnepanelen. Warmtepompen en zonneboilers en thermische zonnecollectoren groeien eerder bescheiden.

De meest geplande werken zijn isolatiewerken

5. De meest geplande werken zijn isolatiewerken, met het oog op energiebesparingen. De plannen om de verwarmingsketel te vervangen staat op de 8e plaats (7,9%), gevolgd door de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen (7,5%). De aanschaf van een zonneboiler of thermische collector bengelt achteraan (2%), samen met de investering in een warmtepomp (1,6%). 

Gerelateerde berichten

4de Nationale Service-Onderzoek

Pro

Hoe uw klantenservice als mazoutverdeler nog verbeteren? Dit is wat mazoutklanten ons vertelden in...
Experts houden op vakbeurs ISH een warm pleidooi voor de vloeibare brandstoffen van de toekomst

Pro

“Willen we de Europese Green Deal realiseren? Dan hebben we green fuels nodig!”