Van een oude boerderij tot een moderne woon- en werkruimte

Van een oude boerderij tot een moderne woon- en werkruimte

Pascal Van Loo weet waar hij mee bezig is: “Dit is mijn achtste renovatie, dus voor mij mag het ondertussen wel wat vooruitgaan”, laat hij ergens middenin ons bezoek vallen. Dat hier een ondernemende geest aan het werk is geweest, is meteen duidelijk. Van Loo bouwde te Holsbeek een oude boerderij uit 1912 om tot een moderne ruimte waarin geleefd én gewerkt wordt. 

Aan de buitenkant valt meteen het contrast op tussen de gerenoveerde kantoorruimte – waarin Van Loo’s consultancybedrijf Pasas onderdak vindt – en de orginele buitenmuren van de oude boerderij. Deze combinatie tussen oud en nieuw, tussen het rustieke en de strakke moderne lijnen, lijkt op papier misschien moeilijk verenigbaar, maar werkt in de praktijk perfect.   

De uitstekende symbiose komt eveneens tot uiting in de leefruimte. Grote en moderne glasoppervlakken zorgen voor voldoende lichtinval en een maximaal gevoel van ruimte. De tegelvloer, die overloopt in parket waar vloerverwarming is voorzien, zorgt dan weer voor een speels ‘vintage’ effect. 

De renovatie, die vergevorderd is maar nog niet volledig afgewerkt, duurde tot nu toe vijf maanden, waarbij een sterke nadruk op de isolatie werd gelegd. Eerst werden de ramen onder handen genomen, daarna de zolder en tenslotte de muren. Het volgende project is de isolatie van de binnenkant van de spouwmuren, hetgeen al eens voor moeilijkheden zorgt gezien de de muren van de oude boerderij op verschillende plaatsten verschillende diktes hebben.

Voor de verwarming werd gekozen voor een renovatie van de stookketel op mazout. De oude ketel werd 2 jaar geleden vervangen door een nieuwe zuinige condenserende stookolieketel die in dezelfde ruimte werd geplaatst. 

Het toestel werd als een C-toestel aangesloten, waardoor hij geen verse luchttoevoer meer nodig heeft in de opstellingsruimte. Op het vlak van de regeling werkt het toestel met een weersafhankelijke regelaar. 

Het  mazoutreservoir, met een inhoud van 10.000 liter, bevindt zich onder de houten plankenvloervan het kantoorgedeelte. “Wanneer deze tank gevuld moet worden, zorgt dit soms wel voor een paar verbaasde blikken bij mijn bezoekers”, lacht Van Loo. “Maar eigenlijk vormt dit geen enkel probleem, ook van geurhinder hebben we totaal geen last,” aldus Van Loo. Zijn keuze voor mazout wordt voornamelijk bepaald door de transparante prijszekerheid. Het reservoir kan bijgevuld worden wanneer de prijs gunstig is, zodat hij het budget zelf in de hand kan houden. Bovendien heeft hij meer vertrouwen in een energie met zeer diverse aanvoerbronnen en die je dan ook nog kan opslaan.

Van Loo heeft daarnaast ook aandacht voor hernieuwbare energiebronnen. Drie jaar geleden werden fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak geïnstalleerd, die de zonne-energie omzetten in elektriciteit. Sindsdien werden enkele gewoontes aangepast: “De was doen we nu bijvoorbeeld niet meer ’s avonds, maar net als het buiten licht is, gezien we zo op termijn toch een aanzienlijke besparing realiseren. Voor een warmptepomp ontbrak buiten de nodige ruimte, de installatie van zonnecollectoren voor het sanitair warm water wordt daarentegen wel nog in overweging genomen. 

Bij al zijn renovatieprojecten beschikt Van Loo over een extra troef, die hij zeker niet onvermeld wil laten: “Het helpt zeker dat mijn vader aannemer is, samen vormen we uitstekend team”, besluit hij.