Afmetingen verwarmingslichamen

Afmetingen verwarmingslichamen

Het vermogen van de verwarmingslichamen is één van de belangrijkste parameters voor de berekening van de centrale verwarmingsinstallatie. In de ontwerpfase worden de warmteafgifte cijfers gebruikt om er zeker van te zijn dat de gekozen lichamen toereikend zijn voor de warmtebehoefte in een ruimte.

Alles draait om de ideale temperatuur

De vertrektemperatuur in de leidingen werd lang vastgesteld op 90°C, omdat men uitging van de natuurlijke circulatie, maar bij versnelde circulatie is een dergelijke hoge temperatuur helemaal niet nodig. De norm EN 442 voor radiatoren en convectoren meet de warmteafgifte bij een vertrektemperatuur van 75°C, een retourtemperatuur van 65°C en een ruimtetemperatuur van 20°C (T50). Een lagere temperatuur is niet alleen veiliger en aangenamer maar ook energiezuinig en milieuvriendelijk.

In de praktijk wordt er natuurlijk ook met andere temperaturen gewerkt. In dat geval moeten de warmteafgifte cijfers worden omgerekend van 75/65/20 naar de werkelijke temperaturen.

Let bij de berekening op de oriëntatie van de woning, de plaats van de ramen, de isolatie, etc.. Denk ook nu al aan uw warmtecomfort binnen 10 jaar, wanneer uw levenswijze er misschien helemaal anders uitziet.

Radiatoren, convectoren, vloer- of luchtverwarming