Werking van een verwarmingsketel

Werking van een verwarmingsketel

De brander maakt de warmte vrij die in de brandstof zit. De ketel speelt dan de rol van warmtewisselaar om de vrijgekomen warmte over te dragen aan de vloeistof (water) die doorheen het verwarmingscircuit gaat.

Hoe werkt een stookketel? 

  • Vuurhaard :De dimensionering van de haard wordt bepaald in functie van de geometrische vorm van de vlam. Het ligt voor de hand dat een vlam nooit in contact mag komen met de wanden van een haard. Dat zou een thermische schok geven en de vuurhaard beschadigen. Daarom wordt de achterwand vaak voorzien van een vuurvaste bekleding.
  • Warmtegeleidende vloeistof :De warmte van de verbranding wordt door convectie en straling overgebracht op het warmtegeleidend fluïdum.
  • Traject verbrandingsgassen :De verbrandingsgassen hebben een temperatuur van 800 à 900°C en bevatten dus nog veel energie. Via rookkanalen geven deze gassen hun warmte af aan het warmtegeleidend fluïdum vooraleer ze via de schoorsteen worden afgevoerd.

De meest gekende warmtegeleiders voor de verwarming van woningen zijn water en lucht. Water is het meest gebruikte warmtegeleidend fluïdum omdat het de meeste warmte kan overbrengen. Lucht daarentegen heeft het voordeel dat het lokaal zeer snel kan opwarmen.

Voor industriële toepassingen gebruikt men ook oververhit water, stoom en thermische olie.

Dimensionering

Indien u de aanschaf van een nieuwe ketel met brander overweegt, is het aan te raden het benodigd vermogen correct te berekenen. Ons programma voor de energieberekening laat u toe het nodige vermogen van uw woning te schattenOverdimensionering kan leiden tot een aantal problemen zoals een te korte werkingsperiode. Dit heeft als gevolg dat de schoorsteen niet de gewenste temperatuur bereikt en er condensvorming kan ontstaan.