Optimaliseer je installatie

Optimaliseer je installatie

Ontdek hoe je zuiniger en milieuvriendelijker verwarmt met je huidige installatie

Is je verwarmingsinstallatie ouder dan 20 à 25 jaar?

Vervanging is waarschijnlijk de beste oplossing voor je portefeuille en voor het milieu. Volgens de Europese energie-efficiëntierichtlijn mogen vanaf 26 september 2015 alleen nog de beste hoogrendementsinstallaties verkocht worden.

Is je verwarmingsinstallatie jonger dan 20 jaar?

Met enkele aanpassingen kan je deze installatie energie-efficiënter en zuiniger maken. De tips in onderstaand schema zetten je op weg. Deze aanpassingen kosten minder dan een volledig nieuwe installatie. En je verdient de investering snel terug via je lager energieverbruik.

Optimalisatieschema: Zo haal je meer uit je bestaande verwarmingsinstallatie

Klik onder het schema op 'tank', 'ketel en brander' en/of 'radiatoren' en ontdek waar je kan optimaliseren. Elk verouderd verwarmingsonderdeel kan je energie kosten.

Tank

Stockage van mazout

Wist je dat mazout met een laag zwavelgehalte voor een schonere verbranding en minder corrosierisico zorgt? Vraag aan je leverancier naar laagzwavelige of geadditiveerde mazout. Die is ook beter voor je ketel, filters en brander.

Aanvoerleiding

Bescherm de aanvoerleiding die naar je ketel gaat. Mazout is beschermd tot -10°C.

Ketel en brander

Regeling

Wist je dat je installatie alleen optimaal presteert bij ideale druk? Laat je installatie ook steeds correct instellen. Zet ze bijvoorbeeld tijdig in zomerstand.

Circulatiepomp

Wist je dat standaard circulatiepompen vaak grote verbruikers zijn? Oudere elektrische circulatiepompen (zonder een energielabel, in voege sinds 2013) zijn vaak energieverslinders die goed zijn voor 5 tot 10% van je elektriciteitsfactuur. Nieuwe pompen verbruiken veel minder.

Stookruimte

Je stookruimte verdient – net als alle andere ruimtes in je huis – ook het nodige onderhoud en de nodige aandacht. Een ordelijke en nette stookruimte draagt bij tot een veilige en efficiënte werking van je installatie.

Brander

In je ketel zit een brander. Die zet de energie in de mazout om in warmte. In de ketel wordt die warmte dan overgedragen op het water van je installatie. Is je brander ouder dan 15 jaar? Dan loont het de moeite om hem te vervangen. Nieuwe branders zijn veel minder energieverslindend én ze zorgen voor een efficiëntere verbranding.

Verwarmingsketel

Wist je dat roetafzetting aan de binnenkant van je ketel de efficiëntie beperkt? Je voorkomt dit door laagzwavelige of geadditiveerde mazout te gebruiken.

Radiatoren

Radiatoren

Wist je dat het af en toe ontluchten van je radiatoren de energie-efficiëntie ervan aanzienlijk kan verhogen?

Circulatieleidingen

Wist je dat je heel wat kan besparen door circulatieleidingen in niet-verwarmde ruimtes te isoleren?

Vraag tips op maat van jouw installatie

Registreer je en laat weten hoe oud je installatie is. Bij elke generatie van installaties horen passende ingrepen. Je ontvangt per mail een lijst met gerichtere tips. Daarmee kan je makkelijk een gedetailleerde optimalisatie-offerte vragen aan je installateur. Sommige ingrepen kan je gewoon zelf doen. Laat de besparingen beginnen!

De Mazoutmail: elke maand bespaartips, leuke wedstrijden en toffe extra’s

De Mazoutmail vertelt je hoe je meer haalt uit je mazoutverwarming. Je krijgt elke maand informatie over energie besparen, premies en interessante weetjes. Af en toe zijn er ook leuke wedstrijden. Iets voor jou?