Communiqué de presse

Berichten met de categorie "Communiqué de presse" (10)

15 Maart 2016

Ideaal moment om te investeren in nieuwe stookolie-installatie: zuinig in verbruik en beter voor het milieu

Nieuwe online module berekent terugverdientijd

De overproductie van olie op de wereldmarkt zorgt voor spectaculaire diepterecords, en het lijkt er niet op dat daar snel verandering in zal komen. In twee jaar tijd is de prijs van stookolie in ons land met de helft gedaald. Wie verwarmt met mazout doet dus gouden zaken. Informazout wil er echter op wijzen dat het niet enkel de lage olieprijs is die voor besparingsmogelijkheden zorgt. De vervanging van een oud toestel door een mazoutinstallatie van de nieuwe generatie kan de consument nog een pak extra winst opleveren. Wie nog niet helemaal overtuigd is, kan dankzij een gloednieuwe simulator op de website van Informazout berekenen tot hoeveel men op die manier kan besparen.

Ideaal moment om te investeren in nieuwe installatie
Volgens Willem Voets, algemeen manager van Informazout, is dit het ideale moment om te investeren in een laagtemperatuur- of condensatieketel. “Nu de prijzen van mazout gunstig zijn, kan men profiteren van de besparing op de volle tank om die te investeren in een nieuwe zuinige installatie. Zeker omdat je geld op een spaarboekje laten staan op dit moment bijzonder weinig opbrengt”, stelt Voets. Bovendien berekent de module ook de terugverdientijd van een nieuwe installatie, én de geschatte daling in CO2 uitstoot. Wie zich afvraagt of de investering in een nieuw energiezuinig verwarmingstoestel voor zijn of haar situatie wel rendeert vindt dus alle antwoorden dankzij de besparingsmodule van Informazout. 

Alle handige tools op een rijtje
De besparingstool is de laatste in een rijtje van informatieve online modules op de website van Informazout. In het kader van Batibouw 2016 lanceerde Informazout een online brochure waarin binnen klikbereik alle tools overzichtelijk worden voorgesteld, met als rode draad ‘6 redenen’ om voor mazout te kiezen.

Reden 1 is de mogelijkheid om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Dankzij een optimalisatiemodule krijgt de consument tips over hoe hij een bestaande installatie energiezuiniger kan maken. Indien optimalisatie niet de beste optie is, bijvoorbeeld voor toestellen ouder dan 20 jaar die aan vervanging toe zijn, dan wijst de energielabelzoeker de weg naar de nieuwe installaties met de beste energieperformantie.

Een tweede belangrijk voordeel van verwarmen op stookolie is dat de verbruiker te allen tijde zelf de touwtjes in handen heeft. Hij beslist wanneer hij stookolie laat leveren, door welke leverancier en hoeveel liter hij inslaat. Op de website van Informazout kan men eenvoudig zijn tankinhoud berekenen, én de mazoutprijs op de voet volgen.

Een derde troef van mazout is het veiligheidsgevoel. Mazout ontploft niet en ontbrandt niet onder de 55°C. Bovendien is de kans op CO-vergiftiging verwaarloosbaar. Een jaarlijks onderhoud van de installatie zorgt er bovendien voor dat men niet alleen veilig maar ook zuinig verwarmt. Reservoirs met het Optitank-label staan daarenboven garant voor een kwaliteitsvol en veilig reservoir dankzij het concept van dubbele bescherming. 

Reden 4 om voor mazout te kiezen is het comfort. Bij comfort hoort ook vrijheid van betalingsformule. Op de website van Informazout kan de consument ontdekken welke formule het best bij hem past. Het is niet door iedereen geweten, maar ook een maandelijks spreiding van betaling behoort tot de mogelijkheden.

Reden 5 is dat mazoutinstallaties steeds energiezuiniger worden. De prestaties van mazout worden onophoudelijk verbeterd om de impact op het milieu te beperken. Het zwavelgehalte in stookolie werd verlaagd van 1000 ppm (deeltjes per miljoen) naar 50 ppm. Voor mazout extra is het zelfs maar 10 ppm. Dat betekent minder emissie, minder afzetting in de ketel en een beter rendement. 

Wie een nieuwe mazoutinstallatie overweegt, heeft de keuze uit een breed aanbod aan verwarmingstoestellen op mazout met A-label, of zelfs beter wanneer men combineert met hernieuwbare energieën. Reden 6 is immers dat mazout niet stilstaat, maar blijft vooruitdenken. Wie een bezoekje brengt aan de website van Informazout ontdekt hoe mazout kan worden gecombineerd met bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler. Dat maakt stookolie een energie-efficiënte en prijsvriendelijke optie voor nieuwbouwwoningen en energetische renovaties.

05 Februari 2016

Stookoliegebruikers profiteren van historisch lage olieprijzen

De stijgende energiefactuur baart veel landgenoten zorgen. Eén op de vijf Belgische gezinnen leeft in energiearmoede, blijkt uit onderzoek van de Koning Boudewijnstichting. Ook bouwers en verbouwers breken zich het hoofd over hun toekomstige woningverwarming. Goed nieuws voor hen. De lage olieprijzen zorgen voor ongeziene besparingsmogelijkheden voor stookoliegebruikers!

Hét moment om over te schakelen op stookolie
De overproductie van olie op de wereldmarkt zorgt voor spectaculaire diepterecords. In negentien maanden kelderde de prijs van een vat Brent van 114 dollar naar minder dan 30 dollar, het laagste niveau sinds 2003. In twee jaar tijd is ook de prijs van stookolie in ons land met de helft gedaald. Op 1 januari 2014 kostte één liter mazout 0,8389 euro. Een jaar later was dit nog 0,5850 euro, om te zakken tot 0,4216 euro op 1 januari 2016. Bijgevolg is de impact op het gezinsbudget met meer dan de helft afgenomen, van 1.677,8 euro op 1 januari 2014 tot 843,2 euro in 2016 (uitgaand van een jaarverbruik van 2.000 liter).

Het ziet er bovendien niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds stelt onomwonden dat de lage olieprijzen jaren aanhouden. Meer nog: de Wereldbank verwacht als gevolg van het wegvallen van de economische sancties tegen Iran dat olie nog eens 10 dollar per vat goedkoper wordt.

Daardoor doen gezinnen gouden zaken. Niet alleen diesel en benzine zakten fors in prijs, het is vooral goed nieuws voor wie zijn woning met stookolie verwarmt. De stookolieprijs is met 0,3879€/liter (03/01/2016-tarief +2000 L) op het laagste prijsniveau in 11 jaar. Met andere woorden: dit is hét moment om over te schakelen op stookolie. Of om de oude mazoutketel te vervangen door een nieuw zuinig exemplaar. Zo besparen gezinnen onmiddellijk op korte en middellange termijn, en profiteren ze van een optimaal rendement in geval van een prijsstijging. 

Zekerheid over verbruikskost
Een grote troef van verwarmen op mazout is de transparante kost. Gezinnen weten op voorhand wat ze betalen en kunnen de levering mooi inpassen in hun jaarbudget, wat minder het geval is met aardgas of elektriciteit. Een voorbeeld: Vorig jaar werd elektriciteitsfactuur duurder door onder meer de-stijging van de BTW van 6 naar 21% maar ook in 2016 wordt de elektriciteitsfactuur verder opgeschroefd in januari (stijging van de netwerkkosten en van de kosten groene stroom en warmtekrachtkoppeling) en in maart (de aangekondigde ‘Turteltaks’ in Vlaanderen). Daarmee vergeleken is de financiële zekerheid van de stookoliefactuur een hele geruststelling.

Verwarm in alle vrijheid
Een tweede belangrijk voordeel van verwarmen op stookolie is dat de verbruiker te allen tijde zelf de touwtjes in handen heeft. Hij beslist wanneer hij stookolie laat leveren, door welke leverancier en hoeveel liter hij inslaat. Niets houdt hem tegen om op zoek te gaan naar het beste aanbod of snel in te spelen op een interessante prijsdaling. Wie verwarmt op stookolie heeft dan ook het uitgesproken profiel van een zelfstandige beslisser.

Klaar voor de toekomst
Verwarmen op stookolie is zowel economisch als ecologisch een toekomstgerichte keuze. Want alleen de meest performante laagtemperatuur- en condensatietoestellen zijn nog verkrijgbaar, waardoor ook consumenten met een oude bestaande mazoutinstallatie flink kunnen besparen door te investeren in een stookolieketel met label A of B. Bovendien behoort ook de combinatie met hernieuwbare energie (bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler) tot de mogelijkheden. Dat maakt stookolie een energie-efficiënte en prijsvriendelijke optie voor nieuwbouwwoningen en energetische renovaties.

 

21 Oktober 2015

Groene mazoutrevolutie: voortaan nog transparanter, milieuvriendelijker én goedkoper verwarmen

Met de herfst doet ook het nieuwe stookseizoen zijn intrede. En dat brengt heel wat nieuws voor de consument: energie-efficiëntere verwarmingstoestellen, transparante product- en pakketlabels en een aanzienlijke verbetering van de milieu-impact van mazout. Een groene revolutie in drie stappen.

Stap 1: Ecodesign product- en pakketlabels

Op 26 september treedt de Europese Ecodesign-verordening in voege. Vanaf dan mogen verwarmingstoestellen met een energie-efficiëntie onder een bepaald niveau niet meer verkocht worden in de EU. Zo wil Europa – met het oog op de klimaatdoelstellingen 2020 – het rendement optrekken en het verbruik en de CO2-uitstoot verminderen. Nieuwe toestellen krijgen een productlabel van G tot A++. Voor systemen die producten combineren (bijvoorbeeld een condensatieketel met thermische zonnecollectoren) komen er pakketlabels om de verwarming te optimaliseren.

De energie-efficiëntie verordeningen betekenen een groene sprong voorwaarts: alleen de meest performante laagtemperatuur- en condensatietoestellen zijn nog verkrijgbaar, terwijl de consument meer inzicht krijgt in de efficiëntie van producten. “Wie kosten wil besparen, kan met een stookolieketel met label A zijn verbruik aanzienlijk terugdringen”, weet Willem Voets, general manager van Informazout.

Bestaande toestellen en systemen vallen niet onder de nieuwe verordeningen, men hoeft deze dus niet per sé te vervangen. En toch kan ook met een bestaande mazoutketel de ecologische impact worden verminderd.

Stap 2: overschakeling naar laagzwavelige mazout

Op 1 januari 2016 volgt immers een tweede groene maatregel. Het zwavelgehalte van ‘mazout normaal’ daalt van 1000 naar 50 deeltjes per miljoen. De consument profiteert drie keer: hij vermindert zijn milieu-impact, krijgt een hoger rendement en heeft minder last van roetafzetting waardoor het onderhoud vlotter verloopt.

De overschakeling heeft geen hinder tot gevolg. Mazoutgebruikers mogen hun voorraad opgebruiken of mengen met laagzwavelige mazout. Eventueel moet de mazoutpomp opnieuw afgesteld worden.

Stap 3: goedkoper verwarmen dankzij efficiënte toestellen en lage prijzen

De Europese energie-efficiëntieverordeningen zorgen samen met de overschakeling naar laagzwavelige mazout voor energie-efficiëntere verwarming. Bovendien zorgen de aanhoudend lage olieprijzen voor een ongeziene daling van de energiefactuur. De maximumprijs van stookolie zakte onlangs onder de 50 eurocent per liter, bijna de helft lager dan enkele jaren geleden. Steeds meer mensen kiezen daarom opnieuw voor mazout. De eerste zeven maanden van 2015 werden er in ons land 12.100 cv-ketels op stookolie verkocht, een stijging van 30 procent ten opzichte van vorig jaar. 

21 Oktober 2015

Nieuwe webtool toont consument manieren om bestaande verwarmingsinstallatie te optimaliseren

Op 26 september trad de Europese Ecodesign-verordening in voege. Dit betekent dat verwarmingstoestellen met een energie-efficiëntie onder een bepaald niveau niet meer verkocht worden in de EU. Zo wil Europa – met het oog op de klimaatdoelstellingen 2020 – het rendement optrekken en het energieverbruik en de CO2-uitstoot verminderen. Tot zo ver alles duidelijk, maar hoe zit het met de bestaande toestellen?

Geen Europese verplichting

Bestaande toestellen en systemen vallen niet onder de nieuwe Europese verordeningen. Vervangen is geen verplichting maar blijft in bepaalde gevallen – vooral bij installaties van 20 à 25 jaar oud – de beste oplossing, ondanks een hogere basisinvestering. Een goede reden om alles bij het oude te laten? “Helemaal niet,” stelt Willem Voets, general manager van Informazout: “Er is een alternatief tussen vervangen en niets doen. Want ook bij bestaande installaties kan het verbruik worden geoptimaliseerd, hetgeen zowel voor het milieu als voor de portefeuille voordelen oplevert.”

Nieuwe webtool: bestaande installatie optimaliseren

Te weinig mensen nemen echter de tijd om hun installatie eens kritisch tegen het licht te houden. Om daar iets aan te verhelpen lanceerde Informazout begin oktober een nieuwe webtool: ‘optimaliseer je installatie’ http://www.informazout.be/nl/optimaliseer-je-installatie

De module toont schematisch uit welke onderdelen een verwarmingsinstallatie bestaat, en hoe verouderde componenten voor behoorlijk wat energieverlies kunnen zorgen. Verwarmingstoestellen van 20 jaar en jonger zijn niet zo energie-efficiënt als de nieuwste generatie hoogrendementsketels, maar ze kunnen met enkele eenvoudige aanpassingen een stuk zuiniger gemaakt worden tegen een lagere kostprijs dan die van een volledig nieuwe installatie. Daardoor is de investering ook sneller terugverdiend.

Passende ingreep voor elke generatie toestellen

Wie in de module invult hoe oud zijn verwarmingsinstallatie is, krijgt meteen een pak handige tips. Bij elke generatie van installaties horen immers passende ingrepen. Bij een relatief recente verwarmingsinstallatie op mazout gaat dat bijvoorbeeld over het belang van onderhoud en correcte afregeling. Bij oudere installaties kan gedacht worden aan  het verbeteren van de isolatie van de circulatieleidingen, aan de vervanging van de brander of aan de vervanging van een energieverslindende elektrische circulatiepomp door een nieuw energiezuinig model.

Optimalisatie wedstrijd

Bovendien zijn er 20 Optimalisatiecheques ter waarde van 150 euro te winnen voor wie voor 26 oktober 2015 de module gebruikt én deelneemt aan de wedstrijd. De cheques kunnen worden gebruikt om optimalisatiewerken aan een mazoutinstallatie te laten uitvoeren door een erkend installateur.

Energielabels

Voor verwarmingsinstallaties die ouder zijn dan 20 à 25 jaar raadt Informazout wel een volledige vervanging aan. Op http://www.informazout.be/nl/energielabel-zoeken kan de consument opzoeken welke handelsmerken installaties met de beste energie-efficiëntie aanbieden. 

04 Mei 2015

Willem Voets nieuwe General Manager bij Informazout-Cedicol

De Raad van Bestuur van Informazout en Cedicol heeft de 54 jarige Willem Voets als nieuwe General Manager benoemd. Hij volgt op 1 mei 2015 Ward Herteleer op, die,  na een loopbaan van 16 jaar als General Manager van beide vzw’s, met pensioen gaat. Informazout en Cedicol  zijn twee met mekaar nauw verbonden vzw’s die instaan voor kennis en informatie naar de consumenten en de verwarmingsprofessionelen inzake verwarmen van gebouwen met fossiele brandstoffen, stookolie in het bijzonder.

Op 1 mei 2015 neemt Willem Voets de functie over van Ward Herteleer. Hij is 54 jaar, ingenieur bouwkunde met een aanvullende opleiding in bedrijfsbeleid. Vooraleer bij de Informazout-Cedicol organisatie te komen was hij als commercieel directeur en directielid actief in de bouwsector bij Theuma – technische deursystemen, bij T.Palm, algemene aanneming woning-en appartementsbouw en ook in de verwarmingssector bij Buderus Heiztechnik, verwarmingssystemen.

“Een kostenbewuste en energie-efficiënte plaats van de fossiele brandstoffen gekoppeld aan een groeiend aandeel hernieuwbare energie is de strategische uitdaging voor de gebouwen van morgen. Met mijn ervaring en de competentiebouwstenen die voorhanden zijn bij Informazout en Cedicol, dank zijn hun medewerkers en de leden,  wil ik die nieuwe toekomst mee gestalte geven” zegt Willem Voets.

Ward Herteleer was de General Manager van beide vzw’s sinds 1999 met als voorname taak de werking van beide organisaties sterker met mekaar te integreren en inzake communicatie en informatie naar de verschillende doelgroepen vernieuwende wegen in te slaan. 

In die periode werden het kennis- en opleidingscentrum Cedicol verder geprofessionaliseerd. De kwaliteitslabels Optimaz-elite, Optitank en MazoutExpert werden gecreëerd en in het kader van een bredere kijk op de verwarmingswereld werden gas en  binnenkort hernieuwbare energieën toegevoegd aan het trainingsaanbod. 

“In deze zeer ondernemende 16 jaren,  heb ik een zeer grondige evolutie gezien van de verwarmingstechniek met fossiele brandstoffen, van een statische aanpak naar een hybride en modulerende visie al dan niet in combinatie met hernieuwbare energieën.” zegt Ward Herteleer.

 

23 Februari 2015

Informazout geeft lessen in verwarmen met de kaMAZOUTra

Je huis verwarmen is een kunst waarin je je kan bekwamen. Daarom lanceert Informazout net voor Batibouw de kaMAZOUTra: een nieuwe merkcampagne die op een speelse manierduidelijk maakt dat Mazout de ideale verwarming is voor wie zijn verwarmingsfactuur de baas wil blijven.

Met een flinke dosis schalkse humor worden de adviezen van Mazout verpakt als “zwoele lessen” die je helpen om je huis optimaal te verwarmen. Net zoals het klassieke Indiase leerboek zijn lezer de kunst van de liefde wil bijbrengen, zo wil de kaMAZOUTra de Belg leren hoe hij met Mazout zijn huis slim kan verwarmen.

De belangrijkste troeven van stookolie passeren de revue: het rendement van de nieuwste condensatieketels, de perfecte combinatie met hernieuwbare energie, maar ook de unieke autonomie van mazout: die laat immers toe een voorraad stookolie in te slaan (en veilig op te slaan) wanneer de stookolieprijzen laag staan, zoals vandaag bijvoorbeeld. 

Het nieuwe creatieve concept illustreert de meest recente evoluties inzake verwarmen met Mazout. Dankzij een pak technologische innovaties is verwarmen met Mazout vandaag de perfecte oplossing voor wie slim zijn voordeel wil doen. Wie met een hedendaagse mazoutinstallatie zijn huis verwarmt, ziet zich verzekerd van het hoogste nuttig rendement en “optimaal genot”, want de installaties staan garant voor een hoog wooncomfort en bedrijfszekerheid. 

Mazout geeft je de optimale controle over je verwarmingskosten. Je weet vooraf hoeveel je zal betalen en je kan je verbruik tijdens de koude wintermaanden perfect monitoren. Er volgen dus geen onverwachte jaarafrekeningen of kosten van netwerkbeheerders. Wie de lessen van de kaMAZOUTra volgt, krijgt de kunst van het verwarmen perfect onder de knie.

De nieuwe campagne start op de radio en leeft verder op een eigen microsite waar je dankzij een simulatie makkelijk kan berekenen hoeveel je met Mazout kan besparen in jouw individuele woning. Wie meedoet, kan zelfs 1000 liter Mazout winnen. Want je besparing simuleren betekent ook het genot stimuleren.
De actie wordt ondersteund met advertenties in bouwbladen en met een actie op Batibouw. Wie het zwoele standje van Informazout bezoekt, krijgt niet alleen een pak nuttige info, maar kan ook klinken op een zwoele zomer met een Mazoutje.

23 Februari 2015

Informazout op Batibouw: Advies op maat leidt tot slimmere keuzes

Volgens de meest recente berekeningen telt België 4,8 miljoen familiale woningen (appartementen inbegrepen) 1.6 miljoen (34%) worden verwarmd met stookolie. In 2014 werd zo’n 3.4 miljard liter stookolie verbruikt.

Wie verwarmt met mazout heeft vooral een profiel van ‘zelfstandig beslisser’. Hij kan zeer vrij zelf beslissen over zijn leverancier, de gewenste hoeveelheid energie die hij in voorraad wil aankopen of het tijdstip van bestelling en levering bepalen. Deze autonomie kan hij nog versterken door zijn verwarmingssysteem te integreren met hernieuwbare energieën zoals thermische zonnecollectoren. Daarnaast zijn een aantal andere argumenten van belang bij de energiekeuze van een mazoutconsument: niet gebonden zijn aan een netwerk, de factor veiligheid, een transparante verbruikskost en een beperkte milieu-impact. Vele consumenten laten op het vlak van energiebesparing echter nog steeds heel wat potentieel onbenut. Maar hoe maakt men de juiste keuzes, welke ingrepen leiden op het gebied van verwarming tot een lager stookolieverbruik met behoud van het comfort? Omdat veel mensen door het bos de bomen niet meer zien, lanceert Informazout op Batibouw een gloednieuwe besparingssimulator. Deze simulator berekent op een eenvoudige manier welke impact verschillende energiebesparende maatregelen hebben op het stookolieverbruik.

Ben ik zuinig of niet?
De simulator laat – dankzij een benchmark op basis van 1500 ingevulde enquêtes – toe het eigen stookolieverbruik te vergelijken met gezinnen in een gelijkaardige woonsituatie, bijvoorbeeld woningen met hetzelfde bouwjaar, dezelfde isolatiegraad etc. Op die manier heeft men meteen een idee of men een zuinige mazoutverbruiker is of niet. Wie ziet dat er nog werk aan de winkel is, kan in een volgende stap leren op welke manieren het stookolieverbruik gereduceerd kan worden, en wat de impact is van bepaalde energiebesparende maatregelen, zoals (na)isolatie van de muren, het dak of de vloer, hoogrendementsbeglazing of de installatie van een zonneboiler. Daarnaast worden ook tips gegeven over de niet te onderschatten winsten die een veranderd gedrag kunnen opleveren. 

Europa stuurt de markt
De simulator van Informazout zet dus volop in op energie-efficiëntie, een thema dat vanaf 26 september 2015 nóg meer in de actualiteit zal staan. Dan treedt immers de Europese Ecodesign richtlijn in alle EU lidstaten in werking. Nieuwe energielabels zullen de consument vanaf dan toelaten om de energie-efficiëntie van verschillende soorten verwarmingsinstallaties makkelijker te lezen. 

Labels voor verwarmingstoestellen geven – anders dan bij huishoudelijke toestellen – een jaarrendement weer, dit is de energie-efficiëntie over een volledig jaar die rekening houdt met de rendementsverschillen in de verschillende seizoenen. Met de invoering van deze labels zullen er ook hogere eisen gesteld worden aan het minimum rendement van toestellen voor ruimteverwarming. Concreet zal dit ervoor zorgen dat de condensatietechniek en de beste lagetemperatuur ketels de standaard zullen worden voor eengezinswoningen. Deze zijn qua basisinvestering duurder dan de conventionele ketel, maar de meerprijs verdient zich terug door een lager verbruik.

Combinatie met hernieuwbare energie binnen handbereik
Een verwarmingssysteem hoeft echter niet beperkt te blijven tot een hoogrendementsketel op stookolie alleen. Een mazoutinstallatie kan immers perfect gecombineerd worden met hernieuwbare energieën, denk maar aan thermische zonnecollectoren. Zonne-energie kan immers gemakkelijk als alternatief voor de productie van sanitair warm water worden ingezet. Als er onvoldoende zonne-energie is en de voorraad sanitair warm water opraakt, dan zorgt een verwarmingsinstallatie met mazout snel voor de bijverwarming. 

Nieuwe campagne: nuttige informatie op een sprankelende manier 
De besparingssimulator van Informazout wordt gelanceerd op Batibouw en zal het hele jaar door beschikbaar blijven op www.informazout.be en www.kamazoutra.be. Hij schrijft zich in binnen de ludieke context van de opvallende kaMAZOUTra-campagne van Informazout, die serieuze informatie levert, maar niet op een saaie manier. Telkens wordt de boodschap verpakt in een unieke stijl met amusante illustraties en bijhorende radiospots. Vier thema’s staan centraal in deze campagne: de verschillende betalingsmodaliteiten, de autonomie waarover men dankzij mazout beschikt (keuzevrijheid leverancier + levering), de technologische innovaties in de sector (hoogrendementsketel) en uiteraard de besparingssimulator zelf.

08 Oktober 2014

Drie koude maanden nemen 50% van de energiefactuur voor hun rekening

Het stookseizoen voor een eengezinswoning situeert zich tussen september en april. Daarvan nemen de maanden december, januari en februari gemiddeld  50 % voor hun rekening. In deze maanden zorgt de verwarmingsinstallatie niet alleen voor het basiscomfort van de woning en voor het sanitair warm water (zo’n 15 % van het jaarverbruik in een woning) maar moet de installatie ook een tandje bijsteken om - in meer koude periodes - voor het verwachte comfort te zorgen. 

Voorbije zachte winter drukte mazoutverbruik 
In vergelijking met de - eerder strenge en lange - winter van 2012-13, kan gesproken worden van een warmtevraag (uitgedrukt in graaddagen*) en dito verbruik dat maar liefst 27 % lager lag. 
Deze ‘besparing’ kan de consument nu meenemen bij het aanleggen van zijn wintervoorraad. Met stookolie heeft deze consument het voordeel dat ten allen tijde gekozen kan worden hoeveel er besteld wordt, bij welke leverancier én aan welke – op voorhand afgesproken – prijs.

 

stookseizoen 2012/2013

stookseizoen 2013/2014

Graaddagen* 16,5°C equivalent van

september t/m april

2390

1752

- Winter 2013-2014 was 27 % minder koud dan winter 2012-2013. 
- 534 liter besparing bij een tankvulling van 2000 liter. 
- 450 € aan financiële besparing.  (obv de gemiddelde stookolieprijs voor 2000 liter in 2013)

 

*De graaddagen geven een beeld van het gemiddelde profiel van de verwarmingsnoden van een woning in België. Hoe hoger de graaddagen, hoe kouder het was in een bepaalde periode. 

08 Oktober 2014

Zomerse herfst voorbode van een stevige winter?

Kleine voorzorgen voor een groter comfort

De voorbije ‘zomerse’ herfstweken  mogen ons niet doen vergeten dat de  winter bijna voor de deur staat. Voor wie nog geen voorzorgen heeft genomen, is het nu zeker tijd om aan de slag te gaan. Twee aandachtspunten: het verwarmingssysteem en de energievoorraad. 

Het nazicht van het verwarmingssysteem is meer dan alleen het onderhoud van de ketel: ook schoorsteen, radiatoren en toevoerleidingen verdienen een beurt. Daarnaast is een juiste energievoorraad dé warmteverzekering in huis en de garantie tegen mogelijke prijsstijgingen. 
Een paar praktische tips leveren bovendien een extra besparing op met behoud van een warm comfort. 

Preventief onderhoud van het verwarmingssysteem verhoogt het rendement
Een regelmatig onderhoud garandeert het goed functioneren van de verwarmingsinstallatie en verbetert de performantie heel het jaar door. Gemiddeld bespaart men hierdoor jaarlijks tot 10 % op de energiefactuur.  
Een goed onderhoud gaat echter verder dan het afstellen van de brander alleen: de schoorsteen vrijmaken van roetaanslag en/of vogelnesten, maar ook de radiatoren ontluchten (luchtbellen in de radiator of leidingen belemmeren de warmteverdeling) zorgen voor minder energieverbruik.

Extra tips

  • Controleer of de druk op de manometer van uw installatie minstens 1.5 bar bedraagt. Zoniet, draai het toevoerkraantje op om water toe te voegen aan het circuit
  • Zet de thermostaat ’s nachts of bij afwezigheid overdag op 14/15°C, bij aanwezigheid op 20/21°C (hou dit verschil beperkt tot een 5-tal graden)
  • Zet de thermostaat 1°C lager. Je zal meestal het verschil niet voelen en 1°C verschil kan jet tot 7% laten besparen.
  • Isoleer de vrij liggende warmwaterleidingen
  • Efficiënt verluchten: liever de ramen kort volledig open dan de hele dag op een kier.

Bovengrondse opslag extra beschermen met winteradditieven
Stookolie is het hele jaar door beschermd voor temperaturen tot minstens -10°C, dit schrijft de Belgische norm voor. Stookolie geleverd tussen 1 december en 29 februari wordt ‘extra’ beschermd voor temperaturen tot -15°C, al voorziet de leverancier deze ‘extra’ bescherming in vele gevallen ook voor leveringen buiten deze periode. Door het toevoegen van specifieke winteradditieven, kan de koudebescherming worden opgetrokken tot -20°C.

Consumentenonderzoek wijst uit dat stookolieklant zelf beslist en zijn verbruik stuurt
Recent consumentenonderzoek door TNS Dimarso wijst uit dat meer dan 70% van de mazoutrespondenten graag zelf bepaalt wanneer en hoeveel energie wordt aangekocht en ziet hierin een sterk competitief voordeel. Meer dan 60% stelt dat de aankoopprijs van mazout transparant is en het verbruik eenvoudig en tastbaar kan gecontroleerd worden.

Sociaal verwarmingsfonds
Gezinnen met een bescheiden inkomen kunnen ook aanspraak maken op een toelage van het Sociaal Verwarmingsfonds. Momenteel bedraagt deze max. 300 euro op een bestelling van max. van 1500 liter per verwarmingsseizoen. Deze steun wordt uitgekeerd via het OCMW van de gemeente. http://www.verwarmingsfonds.be/toelage.asp

 

 

16 September 2014

Informazout richt blik op de toekomst: hoogrendement mazouttechnieken als onderdeel totaalvisie

Het is geen nieuw verhaal dat energievereisten bij zowel bouwen als verbouwen steeds strenger worden. Onder meer het verwarmen van de woning moet in de toekomst heel wat zuiniger gebeuren. Maar welke technieken en nieuwe technologieën kunnen tot een kostenoptimaal resultaat leiden? En welke rol heeft mazout daarin te spelen? Informazout bracht verduidelijking tijdens een roadshow door alle Belgische provincies. De conclusie was alvast duidelijk: de nieuwe hoogrendementstechnieken met mazout vormen een cruciaal element van een bredere totaalvisie, waarbij nieuwe technologieën en bouwtechnische ingrepen slim met elkaar worden gecombineerd.

 

Strengere eisen – grotere kosten

Aan de bouw of renovatie van een woning zijn steeds meer kosten verbonden vooral  omdat de overheid steeds strengere energienormen oplegt aan bouwers en verbouwers. Europa wil nu eenmaal dat alle nieuwe woningen in 2021 ‘bijna energieneutraal’ zijn. Woningen moeten dan zo weinig mogelijk energie verbruiken door verwarming, ventilatie, koeling of productie van warm water. In de gebruikte energiemix is steeds een plaats voor hernieuwbare energie voorzien. Om die doelstelling te halen, verstrengen de gewesten in ons land stelselmatig de energienormen voor nieuwe woningen of projecten die een grondige renovatie ondergaan. De initiële investering wordt hierdoor fors verhoogd. Bij renovatie kunnen de werken nog gefaseerd verlopen, maar zeker bij nieuwbouw wordt de betaalbaarheid steeds meer een drempel. Daarom is het belangrijker dan ooit om vanuit een toekomstgerichte visie zo kostenoptimaal mogelijk te bouwen of verbouwen, waarbij een afweging wordt gemaakt tussen alle kosten en baten op een termijn van 30 jaar.

Hoogrendementstechniek cruciaal onderdeel van de puzzel

De klassieke ‘trias energetica’ – het verminderen van de energievraag, het efficiënt gebruik van klassieke bronnen en het gebruik van hernieuwbare bronnen, in die volgorde –is nog steeds een goede leidraad . 

“Met enkel bouwkundige of enkel nieuwe technieken kom je er niet meer”, stelde Kurt Van Campenhout, technisch directeur van Cedicol, onomwonden tijdens zijn presentatie. “Het is net een samenwerking tussen deze elementen die voor het optimale resultaat zorgt. Twee concrete voorbeelden – zowel een nieuwbouw- als een renovatieproject – illustreerden deze stelling perfect. De bouwkundige ingrepen (bijvoorbeeld de isolatie van dak, muur en vloeren) zijn bij beide projecten essentiële basiselementen, maar zouden niet volstaan om het gewenste E-peil te behalen. Daarom werd telkens een hoogrendementsketel op stookolie geïnstalleerd. Bij het nieuwbouwproject werd deze al aangevuld met fotovoltaïsche panelen, bij het renovatieproject is dit een optie voor de toekomst. Samen leiden zij tot optimale resultaten, die zowel financieel als inzake energieprestatie, op termijn  de beste en goedkoopste oplossing zijn. 

Hier ligt dus de toekomst van mazout: de nieuwe hoogrendementstechnieken – waaronder de condensatietechniek – als belangrijk onderdeel van een totaalvisie, waarbij innovatieve technologieën en bouwtechnische ingrepen intelligent met elkaar worden gecombineerd.

Pagina's