Kwaliteitslabel Optimaz: bestaande installaties

Kwaliteitslabel Optimaz: bestaande installaties

De keuze van het materiaal voor zijn verwarmingssysteem, de vakkundige plaatsing en onderhoud ervan zijn cruciaal voor een efficiënt gebruik en lange levensduur. Om hoge kwaliteitsstandaarden voor ketel/brandercombinaties te verzekeren en eenvoudig hierover te kunnen communiceren, werden – vóór de Europese energie-efficiëntierichtlijn van september 2015 -  2 labels gecreëerd:

  • Optimaz-elite voor lagetemperatuur ketel/brandercombinaties met condensatietechniek

  • Optimaz voor combinaties met lagetemperatuurtechniek.

     

                 

Informazout werkte hiervoor nauw samen met Cedicol vzw, het technisch en wetenschappelijk referentiecentrum voor de professionelen en de overheid inzake het rationeel gebruik van mazout en de daarmee verbonden systemen voor het verwarmen van gebouwen.

Nieuwe installaties hebben sinds september 2015 een energielabel (A voor de meest performanente mazoutinstallaties), maar bestaande mazoutinstallaties zijn nog voorzien van het Optimaz(-elite)label.

Door de Optimaz-elite en Optimazlabels kan de consument onmiddellijk die hoogrendementsketel/brandercombinaties op stookolie identificeren die beantwoorden aan de hoogste kwaliteits- en rendementsnormen. Een nuttig rendement (1) tot 90% is de norm voor Optimaz-ketels. Binnen de Optimaz-familie is een aparte plaats voorzien voor de systemen die ook de condensatietechniek integreren, namelijk Optimaz-elite ketel/brandercombinaties. Deze hebben een nuttig rendement tot 98%.

 

(1) Het nuttig rendement van stookketels uitgedrukt ten opzichte van Hs (de bovenste verbrandingswaarde die wordt gebruikt voor de facturatie en die de 100% niet kan overschrijden).