Houd uw energiefactuur eens tegen het licht

Houd uw energiefactuur eens tegen het licht

Het maandelijks bedrag dat een gezin uitgeeft aan zijn energiefactuur maakt een belangrijk deel uit van de uitgaven. De energiefactuur van een gemiddeld gezin (bron Leefmilieu Brussel) is onderverdeeld als volgt:

  • 55% verwarming
  • 27% verlichting en elektrische toestellen
  • 12% warm water
  • 6% koken

Er bestaan nochthans een heleboel maatregelen om minder energie te verbruiken, en om het bedrag van de energiefactuur terug te schroeven. Maar welke maatregelen hebben nu precies welke impact? Om een (correcte) inschatting te maken van het energiebesparingspotentieel
zijn er verschillende pistes.

Energieaudits

Een energieaudit van een woning kan op verschillende manieren gebeuren, minder of meer tijd in beslag nemen en worden uitgevoerd door een energieadviseur (eventueel door de eigenaar van de woning zelf). 
De energieaudit geeft een volledig inzicht in de energiehuishouding. Op basis van het rapport van de energiedeskundige kan de woning duurzamer gemaakt worden op vlak van verwarming, isolatie en ventilatie, verlichting, watergebruik en huishoudelijke apparaten. 
Dergelijke studie kan voor 40% van het factuurbedrag worden terugverdiend, op voorwaarde dat ze wordt uitgevoerd door een erkend energiedeskundige. Voor een lijst van erkende energiedeskundigen, klik hier

Energiescans

Eigenaars kunnen ook op eigen initiatief nagaan waar de energievreters zitten. 
Via onder andere www.energievreters.be en www.bouwwijzer.be/energieaudit/index.php
kan de particulier zelf aan de slag. Op basis van reële parameters verneemt en berekent u hoe u uw jaarlijks energieverbruik kan verlagen.

Interessante links :
www.energiesparen.be
www.leefmilieubrussel.be
www.curbain.be