3 gouden tips om rationeel met energie om te gaan

3 gouden tips om rationeel met energie om te gaan

Vandaag zijn steeds meer mensen er zich van bewust dat rationeel energiegebruik de toekomst is. Verspilling moet stoppen. Voortdurend zoeken we oplossingen om minder en beter te verbruiken door 3 gouden energieregels toe te passen: verliezen voorkomen ( door beter te isoleren), rendementen verbeteren (met efficiënte verwarmingstechnieken) en duurzaam produceren (met hernieuwbare energieën).

Verliezen voorkomen om het energieverbruik te beperken

Dak, ramen, dubbel glas, ... oordeelkundig isoleren verhoogt het comfort en zet een rem op uw verbruik

Een betere thermische isolatie
Een verhoogde thermische isolatie van de te verwarmen ruimte zorgt automatisch voor een vermindering van CO2-uitstoot. En dit zonder verlies aan comfort.
De comforttemperatuur is het gemiddelde tussen de kamertemperatuur en de wandtemperatuur. Een lage wandtemperatuur is te wijten aan een slechte isolatie en verplicht u om de kamertemperatuur op te drijven om de gewenste comforttemperatuur te verkrijgen.
Voldoende geïsoleerde ruimtes hebben dus als voordeel dat de ruimte sneller verwarmd wordt en de warmte beter vasthoudt én minder brandstof volstaat om eenzelfde comforttemperatuur te verkrijgen en te behouden.

Beter geïsoleerde ketels
Wanneer het ketelwater zich op een hogere temperatuur dan de omgeving bevindt, zal de ketel voortdurend zijn warmte afstaan. Dit gebeurt enerzijds door warmtestraling doorheen de buitenwanden van de ketel en anderzijds door omgevingslucht die naar de romp van de ketel dringt.

Minder verlies door ventilatie bij stilstand
Indien de brander niet is uitgerust met een automatisch sluitende luchtklep, treedt er een natuurlijke ventilatie op doorheen de vuurhaard en de schoorsteen. Hierdoor zal de temperatuur van het ketelwater sneller afkoelen. Om de ketel op constante temperatuur te houden, zal de brander langer moeten werken met een meerverbruik als gevolg. Deze stilstandsverliezen konden oplopen tot 8%. In de huidige generatie branders worden deze echter beperkt tot minder dan 1%.

Een maximaal rendement dankzij efficiënte technieken

Als de prijzen van alle brandstoffen stijgen, heeft u nog meer redenen om te kiezen voor een zo zuinig mogelijke verwarmingsinstallatie. De nieuwste hoogrendementsketels verbruiken tot 30% minder stookolie. Een aanzienlijke besparing.

Aanvullende hernieuwbare energiebronnen inschakelen

Om de opwarming van het klimaat te stoppen, moeten we allemaal verstandig omspringen met energie. Het combineren van een stookolie-installatie met een hoog rendement met een hernieuwbare energiebron (zon, warmtepomp, ...) is één van de manieren om minder brandstof te verbruiken.
Mazout en zon vullen elkaar perfect aan. Kies voor uw sanitair warm water voor zonnepanelen in combinatie met een performanente hoogrendementsketel op stookolie. Iedere keer als u deze gratis warmtebron gebruikt, spaart u stookolie uit. En als de zonnestraling te zwak wordt om voldoende warmte te produceren, komt uw stookolie-installatie automatisch in actie. Dat is goed voor het milieu. Maar ook voor uw budget, dankzij de premies en subsidies van de overheden. Zo wordt investeren in een nieuwe installatie nog interessanter.