Gratis warmte

Gratis warmte

Wilt u minder brandstof verbruiken en toch uw comfort behouden? Vul uw stookolie-installatie aan met zonne-energie. Voor alle gratis warmte die u van de zon gebruikt, spaart u stookolie uit.

Pas als de zon niet voldoende warmte afgeeft, komt uw stookolie-installatie in actie. Zo beschikt u op elk moment over warm water voor uw sanitair of uw verwarming.

Waarvoor kunt u de warmte van de zon gebruiken?

  • Verwarming van sanitair water: u kunt de energie van de zon gebruiken om water op te warmen voor uw douche, bad, vaatwas, vaatwasser, wasmachine, schoonmaak, enzovoort.
  • Voorverwarming van het water van de verwarmingsinstallatie: met zonne-energie uw hele woning verwarmen is in de meeste gevallen technisch niet haalbaar. Daarom wordt zonne-energie vaak enkel gebruikt voor de voorverwarming van water van de centrale verwarming.

Hebben we in België voldoende zon?

Vaak denkt men dat de zon in ons regenachtig “Belgenland” onvoldoende schijnt om zonne-energie actief te gaan toepassen. Vrees niet, zelfs in België, is er voldoende zon voor iedereen.

In België hebben we jaarlijks ongeveer 1 550 uren zon, 60 % van de uren zon in Spanje. Maar ook als de zon achter een wolk schuilt, kan uw zonne-installatie de gratis warmte van de zon opslaan. Kortom, we kunnen in België heel wat zonne-energie opwekken.

Stookolie, de ideale bijverwarming voor zonne-energie

Er is niet op elk moment voldoende zonne-energie. Tijdens de winter geeft de zon bijvoorbeeld minder warmte af. Door een zonnesysteem te combineren met een stookolie-installatie beschikt u ook op die momenten over voldoende warmte en warm water. De stookolieketel springt alleen in wanneer het echt nodig is. U blijft dus besparen op uw brandstofverbruik terwijl u uw comfort behoudt.

Wat hebt u nodig voor uw zonne-installatie?

Een zonne-installatie bestaat uit vier belangrijke onderdelen:

  • Zonnepanelen vormen een plat vlak met daaronder buizen gevuld met een warmtevloeistof om de energie van de zonnestralen op te nemen.
  • Via een netwerk van buizen wordt de opgewarmde vloeistof in de zonnepanelen naar een voorraadvat geleid. Daar wordt de warmte overgedragen naar het sanitair water of het water in de verwarmingsinstallatie.
  • Het regelsysteem past de verwarming van het water aan in functie van het aantal uren zon en uw verwarmingsbehoefte. Het schakelt automatisch de bijverwarming in, maar enkel wanneer dat nodig is.
  • Stookolie is een ideale bron voor bijverwarming.