In de praktijk

In de praktijk

Hoe kwam u erbij om uw bestaande ketel te vervangen door een nieuwe condensatieketel op mazout in combinatie met een zonneboiler?

Henri Kelchtermans: “Ik heb zo’n zonneboiler altijd willen hebben, maar in die beslissing om het dan ook te plaatsen zaten diverse overwegingen.

Ten eerste: milieu: ik wil ook mijn steentje bijdragen door minder te verbruiken en minder broeikasgassen uit te stoten. 
Ten tweede: de fiscale stimuli: die zijn het die je uiteindelijk over de streep trekken om een zonneboiler te plaatsen. Ik had een bestaande stookketel en wou die vervangen, maar tegelijkertijd wou ik ook die zonneboiler erbij. Je rekent een beetje en je komt dan zonder de fiscale stimuli uit op terugverdientijden van 10 tot 15 jaar. Maar dankzij fiscale stimuli die je bovendien ook nog kan spreiden in de eerste jaren, kom je makkelijker tot kortere terugverdientijden. En dan loont de investering pas echt. Ik geef eerlijk toe: zonder de fiscale stimuli was ik er waarschijnlijk niet aan begonnen.

Ik heb ook veel informatie gezocht op het internet over de zonneboiler en heb dan beslist om een zo groot mogelijke zonneboiler te laten installeren in combinatie met zonnepanelen van het type ‘heat-pipe’. De zonneboiler heeft een buffervat van 1.000 liter  omdat ik ervan overtuigd ben dat hij zeker groot genoeg moet zijn om maximaal van de gratis energie van de zon te kunnen genieten.

De cv-installatie is opgebouwd rond een nieuwe condenserende stookolieketel, waarop 2 aparte verwarmingskringen aangesloten zijn.Eén kring voor vloerverwarming die op lage temperatuur werkt en dus ideeal is voor een condensatieketel.En een tweede kring met radiatoren die apart te sturen zijn voor de veranda. Bij de installatie komt dan nog een zonneboiler van bijna 1.000 liter en 9 m² zonnepanelen die niet alleen zorgen voor het sanitair warm water, maar ook voor verwarmingsondersteuning. Op die manier kan je veel meer besparen dan enkel op je sanitair warm water. “
 

Wat zijn uw ervaringen met het systeem tot nu toe? Tot hoeveel bespaart u?

“Onze ervaring met het systeem tot nu toe is dat de stookketel nu niet meer hoeft te draaien vanaf april tot oktober. Bovendien kunnen we later beginnen stoken in vergelijking met vroeger en dit dankzij de grote buffer

Omdat ik het verbruik heel nauwgezet wou kunnen opvolgen, heb ik ook een mazouttellertje laten installeren op de ketel en zo kan ik maandelijks heel goed het verbruik opvolgen. Mijn verbruik lag vroeger tussen 3000 en 3500 liter/jaar en nu denk ik dat het in de buurt zal liggen van 1500 à 2000 liter. Dat is dus bijna de helft minder dan vroeger!”

Hebt u ook andere energiebesparende maatregelen genomen naast de cv-werken?

“Toen we een ketelrenovatie overwogen wees onze cv-installateur ons erop dat een doorgedreven isolatie minstens even belangrijk is als een vervanging van een oude installatie om energie te besparen. Ondertussen hebben we tussen de gordingen 20 cm isolatie aangebracht. Ik merk daarvan het effect heel goed in het maandelijks verbruik. Als je de warmtevraag al beperkt door te isoleren, dan gaat de stookketel minder draaien en verbruik je veel minder dan voordien.  “

Nu voor u de verbouwing grotendeels achter de rug is, wat zou u andere mensen aanraden die een zonneboiler overwegen in combinatie met een mazoutketel?

  1. “Isoleer eerst uw woning zo goed mogelijk, dat is de eerste stap om op uw verwarmingsfactuur te besparen. 
  2. Pak daarna je oude verwarmingsinstallatie aan en als je een zonneboiler erbij neemt, neem dan het buffervat zeker niet te klein. De vakmensen geven 300 liter op als minimum enkel voor warm water, maar ik denk dat het de moeite loont om meer te bufferen. Wij hebben in elk geval een groter buffervat genomen met zeer positieve resultaten.
  3. Probeer te begrijpen hoe je centrale verwarming en zonneboiler werkt en tracht je verbruik op te volgen. Je bent daardoor veel meer bewust van je verbruik en hoe je kan besparen.”

 

Technische fiche

Ligging: Particuliere installatie, Limburg
Installateur: Ramakers CV & San. Nv, Heusden-Zolder
Stookketel: Condenserende stookolieketel Vitoladens 300-C met blauwe vlambrander en weersafhankelijke regeling, merk Viessmann. Vermogen 12,9tot 28,9 kWZonne-installatie
Zonneboiler: Vitocell 360-M, inhoud 1.000 liter gecombineerd met 9 m² zonnecollectoren Vitosol 300, vacuumbuiscollector (heatpipe), merk Viessmann