Diane woont in een recente duplex in Haaltert. Wat telt voor haar zijn transparantie en autonomie !

Diane woont in een recente duplex in Haaltert. Wat telt voor haar zijn transparantie en autonomie !

Diane Capiau, een jonge zelfstandige en vastberaden vrouw die volop van het leven geniet, huurt een gezellige duplex in een recent flatgebouw te Haaltert. Ze denkt na over haar keuzes zodat ze weloverwogen de juiste beslissingen kan nemen. Klare en duidelijke taal staan bij haar voorop !

« Toen ik de duplex zag was het liefde op het eerste gezicht, ik voelde me onmiddellijk thuis. Ik was al langer op zoek naar een trendy nest waar ik helemaal tot rust kan komen.  Ik weet altijd graag waar ik aan toe ben en naast de kwaliteit van het gebouw wilde ik ook meer weten over de technische details. Hoewel aardgas beschikbaar is in onze straat, wordt het gebouw verwarmd met mazout. Uiteindelijk is het de syndicus die het gebouw beheert. Daarom heb eerst goed geluisterd naar zijn argumenten en heb me daarnaast ook zelf geïnformeerd. Al snel werd me duidelijk dat aardgas niet de ideale oplossing was voor mijn situatie en daarenboven niet beantwoordde aan mijn behoeften.

Allereerst, verwarmen met mazout zou duur zijn ? Laat me niet lachen. Vandaag is energie gebruiken niet meer goedkoop. Dat weet iedereen. Maar met mazout kan ik bestellen wanneer ik wil, aan de beste dagprijs, bij wie ik wil en de hoeveelheid die ik wens te bestellen. Ik moet me ook niet aansluiten op een netwerk dat ik niet zelf kan kiezen en dat niet noodzakelijk het goedkoopst is. Daarenboven betaal ik geen aansluiting op het net en dus evenmin beheers- en onderhoudskosten voor de huur van een aardgasmeter of voor de vaste vergoedingen. Op mijn factuur staan naast de hoeveelheid energie geen bijkomende kosten. Op die manier is alles klaar, duidelijk en transparant en sta ik niet voor mogelijke verrassingen bij de eindafrekening !

Bovendien is mijn autonomie verzekerd dankzij mijn mazouttank. Hierdoor ben ik dus niet afhankelijk, van niemand! Behalve van de syndicus, die er overigens hetzelfde standpunt op na houdt als ik, wanneer het over energiekeuzes gaat. Hij bestelt stookolie op het beste moment en elke huurder betaalt voor haar of zijn energieverbruik. Als huurder draag je al voldoende bij in bepaalde gemeenschappelijke kosten, die vaak zwaar doorwegen in het budget. Voor het beheer van het flatgebouw passen we nu dezelfde principes toe als voor de aankoop van mazout : een ‘transparante en duidelijke boekhouding zonder verrassingen’. Iedereen kent dus de voorwaarden vooraf.  »