De zomer is niet alleen hét moment om op reis te gaan of om rustig van je eigen tuin te genieten; ook klusjes die al maanden op het to do-lijstje staan, kun je dan perfect aanpakken. Wil je bijvoorbeeld al een hele tijd je energieverbruik indijken, maar weet je niet goed waar te beginnen? Dan is het een prima idee om buisisolatie en radiatorfolie te plaatsen: een relatief eenvoudige ingreep die toch een fikse energiebesparing oplevert!

Waarom buisisolatie de moeite loont

Het belang van dak- en muurisolatie is algemeen gekend, maar er gaat ook veel warmte verloren via de verwarmingsbuizen van je ketel naar de radiatoren. Zeker in ruimtes die niet verwarmd moeten worden, zoals de garage of de kelder, is dat natuurlijk zonde. Buisisolatie plaatsen is een van de meest renderende isolatie-ingrepen die je kunt doen. Een cijfer om die uitspraak te staven? We vertellen er graag bij dat je elk jaar tot 30 liter stookolie kunt besparen voor elke meter buis die je isoleert.

Buisisolatie plaatsen: zó gebeurd!

Ben je gewonnen voor het idee, maar heb je geen idee hoe je buisisolatie moet plaatsen? Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Kant-en-klare rollen die je rond de buizen kunt doen (ook wel leidingschalen genoemd) zijn courant verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken. Ze bestaan in verschillende diktes, maar idealiter kies je voor een rol van minstens 25 millimeter dik. Naast de dikte heb je ook heel wat mogelijkheden op het vlak van materiaal: minerale wol, polyethyleenschuim en elastomeer. De isolatiewaarde van deze drie types verschilt, dus de besparing die je realiseert, is niet met elk materiaal hetzelfde. Je doet er dan ook goed aan om advies in te winnen bij de doe-het-zelfzaak waar je het materiaal gaat kopen. Voor de kosten moet je het alvast niet laten: buisisolatie is iets wat je makkelijk binnen het jaar terugverdient op je energiefactuur.

Isoleer je enkel je verwarmingsbuizen, of pak je het best ook meteen de buizen voor je sanitair water aan? Als je een zogenaamde warmwaterlus hebt met een circulatiepomp, moet je de buizen zeker mee isoleren. Warm water circuleert er namelijk het ganse jaar door. Is dit niet het geval, dan is het niet prioritair om ook je buizen voor sanitair water te isoleren, maar het loont nog wél de moeite.

Radiatorfolie: warmteverliezen beperken

Achter de radiatoren gaat ook warmte verloren. Je stuurt de warmte namelijk deels in de muur. Radiatorfolie beperkt de verliezen door de warmte opnieuw de woning in te stralen. Voordat je radiatorfolie plaatst, meet je je radiator zorgvuldig op. De folie zelf knip je een tiental centimeter korter, zodat hij uit het zicht blijft. Bevestig de folie met dubbelzijdige tape of enkelzijdige aluminiumtape (die laatste is het beste bestand tegen warmte). Daarnaast bestaan er ook folies om op radiatoren zelf aan te brengen met magneettape of dubbelzijdige tape.

Klaar met klussen? Dan zijn er nóg stappen die je kunt zetten om efficiënt met energie om te springen. Ons dossier over duurzaam verwarmen vertelt je er alles over ... 

Deze berichten zijn misschien interessant