Je denkt aan het milieu en aan je portefeuille, en koos daarom voor een zuinige stookolie-installatie. Dan ben je natuurlijk al heel goed bezig, maar misschien wil je nóg meer besparen? Dat kan! Als dit scenario perfect bij jou past, dan is een hybride aanpak je op het lijf geschreven. Daarbij wordt een hoogrendementsketel op mazout gecombineerd met de warmte van de zon of andere vormen van hernieuwbare energie. Hiermee spaar je geld uit én doe je het milieu een plezier, want je stoot aanzienlijk minder CO2 uit. Lees zeker verder als je meer te weten wil komen over het droomhuwelijk tussen stookolie en hernieuwbare energie.

Hernieuwbare energie: de zon als energiebron

Belgen klagen graag over het weer, maar toch kunnen we jaarlijks op een indrukwekkend aantal uren zonlicht rekenen. En voor alle gratis warmte die je van de zon gebruikt, kun je stookolie uitsparen – tenminste als je een zonneboiler installeert. Zo’n zonneboiler is interessant voor de productie van je warm water, en kan zelfs als verwarmingsondersteuning dienen (dat betekent wel dat je een iets omvangrijker systeem in huis haalt).

In tegenstelling tot stookolie is de zon niet erg betrouwbaar. Wanneer ze tijdens de wintermaanden niet voldoende energie levert, garandeert de combinatie van een zonneboiler en een hoogrendementsinstallatie op mazout het nodige comfort. Dankzij deze hybride aanpak ben je namelijk zeker dat je steeds voldoende warmte en warm water ter beschikking hebt. Op zomer- en lentedagen treedt je stookketel niet in werking, wat voor een aanzienlijke besparing zorgt.

Mazout gecombineerd met een warmtepomp

Zonne-energie is natuurlijk niet de enige vorm van hernieuwbare energie. Een warmtepomp gebruikt ook hernieuwbare energie, door warmte te onttrekken aan de directe omgeving, om die vervolgens weer af te geven aan het verwarmingssysteem van de woning. In centrale verwarmingstoepassingen in woningen kan de lucht of de bodem als hernieuwbare energiebron worden gebruikt. (Water is een derde optie, maar die wordt in de residentiële woningbouw in België niet toegepast.)

Dankzij het extra rendement kan een warmtepomp vanuit energetisch oogpunt interessant zijn. Maar het systeem heeft ook zijn beperkingen. Zo is er bijvoorbeeld elektrische energie nodig om warm water te produceren wanneer de buitentemperatuur onder de 5° C zakt. Gelukkig kun je deze beperkingen opvangen door de combinatie met een verwarmingssysteem op stookolie.

De combinatie van een warmtepomp en een hoogrendementsinstallatie op mazout biedt het maximum aan comfort. Ze garandeert namelijk op elk moment voldoende warmte, zelfs als je warmtepomp niet meer volstaat om in je verwarmingsbehoeften te voorzien (zoals bij een grote warmtevraag in de winter of wanneer je plots veel sanitair warm water nodig hebt).

Een totaalaanpak voor het beste resultaat

Het mag intussen duidelijk zijn dat de hybride aanpak tal van voordelen biedt. Toch haal je er het maximum uit als je ze combineert met andere energiebesparende maatregelen, zoals onder meer:

  • Je woning goed isoleren
  • Kiezen voor hoogrendementsglas
  • Je ketel goed laten onderhouden
  • Het niet onnodig warm stoken van je woning

Meer weten over de combinatie van stookolie en hernieuwbare energie? Onze experts beantwoorden al je vragen met plezier, maar ook ons dossier Duurzaam verwarmen staat barstensvol interessante informatie!

Deze berichten zijn misschien interessant